Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

В Україні довідка про щеплення проти COVID-19 не буде обов’язковою, – Ляшко

Довідка про щеплення проти коронавірусу не буде обов’язковою в Україні, допоки є обмежений доступ до вакцин, але її зможуть видавати для подорожей у разі потреби.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, пише Українська правда.

“Поки що ми діємо в межах виключно міжнародного законодавства. Є міжнародні медико-санітарні правила, є додаток №6 до цих правил, який чітко прописує форму і вимоги до міжнародного свідоцтва про вакцинацію. І наразі жодних інших паспортів ми не збираємося впроваджувати.  Ми просто нашу систему охорони здоров’я перелаштували так, що, за потреби, двома натисканнями на клавіатурі можна видати ту форму довідки людині, яка буде подорожувати й, імовірно, якась країна введе вимогу, що під час перетину кордону треба пред’явити міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Це буде безкоштовно”, – повідомив Ляшко.

Читайте також: Вакцинація дорослих: відповіді на найпоширеніші запитання

Головний санлікар пояснив, що треба “розділяти питання імунного паспорта і міжнародного свідоцтва про вакцинацію”. 

За словами Ляшка, “впровадження довідок і паспортів може призвести до поділу людей”, а потрібно враховувати як захист від епідемії, так і право людини на вибір.

Він також зазначив, що є люди, які перехворіли і потрапили в офіційну статистику, а є люди, які перехворіли і мають імунітет, але система охорони здоров’я про них не знає.

Перейти до вмісту