Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Про права працівників на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці розповіли у Держпраці Полтавщини

Кодекс Законів про працю України, Закон України «Про охорону праці» передбачають цілий ряд гарантій прав громадян на охорону праці як при укладенні трудового договору, так і під час роботи на підприємстві.

Про гарантії прав працівників на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці, інформує головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Н. Гаркава.

Зокрема, ст. 29 КЗпП, ст. 5 ЗУ «Про охорону праці» визначено, що до початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов’язаний роз’яснити працівникові його права і обов’язки та проінформувати під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров’я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору.Згідно ст. 7 ЗУ «Про охорону праці» працівники, зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці:

– безоплатно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством;

– у разі розїзного характеру роботи працівникові виплачується грошова компенсація на придбання лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому харчових продуктів на умовах, передбачених колективним договором;

– роботордавець може за свої кошти додатково встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим договором) працівникові пільги і компенсації, не передбачені законодавством;

– протягом дії укладеного з працівником трудового договору роботодавець повинен, не пізніше як за 2 місяці, письмово інформувати працівника про зміни виробничих умов та розмірів пільг і компенсацій, з урахуванням тих, що надаються йому додатково.

Згідно ст.8 ЗУ «Про охорону праці», на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, та роботах, пов’язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також мийні та знешкоджувальні засоби.

Роботодавець зобов’язаний:

забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору, а у разі передчасного зношення цих засобів, не з вини працівника, замінити їх за свій рахунок;

– у разі придбання працівником спецодягу, інших засобів індивідуального захисту, мийних та знешкоджувальних засобів за свої кошти компенсувати всі витрати на умовах, передбачених колективним договором.

фото ілюстраційне

Перейти до вмісту