Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Полтавські юристи розповіли, як змінити по батькові

3 листопада 2020 року Верховною радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права фізичної особи на зміну по батькові», яким викладено у новій редакції статтю 295 Цивільного кодексу України та статтю 149 Сімейного кодексу України. Нова редакція норм законодавства дозволяє фізичній особі змінювати не лише своє прізвище та (або) ім’я, що вже було передбачено законодавством у попередній редакції, а й по батькові.

Юристи Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги детально роз’яснили, як змінити по батькові та які документи необхідні.

З 1 січня 2021 року названі зміни законодавства набули чинності та передбачають, що:

– дитина, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові.

– дитина, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє по батькові за згодою батьків.

У разі якщо над дитиною, яка досягла чотирнадцяти років, встановлено піклування, зміна прізвища та (або) власного імені, та (або) по батькові такої дитини здійснюється за згодою піклувальника.

У разі заперечення одного з батьків щодо зміни по батькові дитини спір щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов’язків стосовно дитини та інші обставини, що засвідчують відповідність зміни по батькові інтересам дитини.

Частина 3 статті 149 Сімейного кодексу України, із внесеними до неї змінами, визначає, що дитина, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє по батькові за згодою одного з батьків, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав стосовно цієї дитини або якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження, або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері.

Варто також врахувати, що у разі зміни прізвища, імені або по батькові необхідною є заміна наступних документів:

– паспорта громадянина України;

– паспорта громадянина України для виїзду за кордон (закордонного паспорта);

– облікової картки платника податків (РНОКПП);

– водійського посвідчення.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до відділу до Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел.: 56-02-88. Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

Перейти до вмісту