Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Полтавські юристи допомогли жінці успадкувати родинний будинок у селі

У зв`язку з похилим віком матері та незадовільним станом її здоров`я, ще у 2017 року жінка була вимушена переїхати до неї, і з того часу вони проживали разом, вели спільне господарство. Вона опікувалась та доглядала за мамою.

Як повідомили у Полтавському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, коли матері не стало, жінка не подумала про спадщину, оскільки була єдиною спадкоємицею першої черги і мешкала з матір’ю в одному житлі. Жінка відразу не звернулася до нотаріуса і строк впродовж 6 місяців після смерті матері, як це передбачено законодавством, вона пропустила. Але коли вона згадала про оформлення нерухомості, то отримала відмову нотаріуса. Адже пропустила термін вступу у спадщину, і не була зареєстрована у житлі. Другий факт суттєво ускладнив справу, адже жінці довелось встановлювати факт спільного проживання з матір’ю через суд. Тож, громадянка звернулася до Машівського бюро правової допомоги з проханням допомогти.

Юрист правової допомоги Максим Дворовенко роз’яснив жінці покрокові дії, які необхідно зробити для того, щоб вирішити дану проблему, оскільки право жінки на спадкування залежало від доведення факту постійного проживання з матір’ю на час відкриття спадщини. В інтересах клієнтки було підготовлено заяву про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. Серед доказів було використано свідчення свідків з місця проживання матері, акт про фактичне проживання доньки з матір’ю та відповідні довідки сільської ради.

Суд прийшов до висновку, що заява про постійне проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини обґрунтована і підлягає задоволенню.

Отже, завдяки фахівцю Машівського бюро правової допомоги Максиму Дворовенку людина зможе оформити право власності на належне їй майно.

«Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися до суду з заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини» – коментує юрист Машівського бюро правової допомоги Максим Дворовенко.

На підставі ч. 3, 5 ст. 1268 Цивільного кодексу України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шести місяців, він не заявив про відмову від неї.

Нагадуємо, що скористатися своїм правом на безоплатну правову допомогу  громадяни можуть звернувшись до Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40 або за телефоном (0532) 56-02-88.

Фото: ілюстративне

Перейти до вмісту