Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Полтава посіла 16 місце у рейтингу міст за зручністю для роботи і проживання ІТ-спеціалістів

Ресурс DOU.UA склав рейтинг міст України, які є найбільш зручними для роботи та проживання IT-спеціалістів. Розробники рейтингу хочуть отримати відповідь на питання: де в Україні айтішніку жити добре.

При складанні рейтингу враховували такі критерії:

-Доходи та можливості для кар’єри в ІТ.

-Розвиток ІТ-спільноти, можливості для роботи та професійного розвитку.

-Вартість життя.

-Транспортне сполучення з іншими містами та країнами.

-Зручність переміщення містом (транспорт, затори, пішохідні зони).

-Комфорт проживання та якість міського середовища (благоустрій, стан будівель, вулиць, зелених насаджень, розвиток торгівлі, послуг, відпочинкової сфери).

-Освіта.

-Медицина.

-Безпека та рівень злочинності.

-Екологічна ситуація та наявність поблизу великих рекреаційних зон (море, гори, національні парки та заповідні території).

Для отримання об’єктивної та різнобічної інформації про міста укладачі рейтингу зібрали та об’єднали як статистичні дані з різних джерел, так і опитали самих ІТ-спеціалістів щодо життя у місті. Оцінили майже всі обласні центри України. Але у Луцьку, Житомирі, Ужгороді, Полтаві, Херсоні та Кропивницькому не вдалося зібрати необхідну для аналізу кількість анкет (щонайменше 40 анкет на кожне місто). Втім, результати щодо цих міст все одно опублікували, проте оцінки їх ІТ-спеціалістами можуть не показувати реальної ситуації.

Отже, за результати укладеного рейтингу, першу трійку посіли Івано-Франківськ, Львів та Вінниці – міста, де найкраще жити і працювати IT-спеціалістам. Полтава ж опинилась на 16 місці.

“На перші позиції в рейтингу вийшли міста середнього розміру, потіснивши міста-мільйонники. Це дещо неочікуваний результат, адже наразі близько 85% ІТ-спеціалістів живуть у п’яти найбільших містах України. Проте ці обласні центри, як показують дані, не є найзручнішими”, – пише ресурс DOU.UA.

Великі міста мають такі переваги, як хороший розвиток ІТ-сфери, високі зарплати ІТ-спеціалістів, велику кількість вакансій та ІТ-компаній, багато профільних заходів. Також у них кращі можливості для освіти та краща медицина.

Проте в інших сферах помітно кращі показники мають міста середнього розміру. Насамперед це стосується цін, зокрема на нерухомість, зручності пересування містом, екологічної ситуації та рівня злочинності.

У категорії доходи й кар’єра в IT Полтава посіла 17 місце з 22, розвиток IT-спільноти – 21 місце, вартість життя – 12, транспортне сполучення з іншими містами – 13, зручність проживання – 10, освіта – 17, злочинність – 13, екологія – 15-16, зручність переміщення містом – 8 та медицина – 6-8 місце.

Детальніше з рейтингом можна ознайомитись за посиланням.

Перейти до вмісту