Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Підозра на інсульт: маршрут пацієнта

Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає ушкодження ділянки головного мозку.

Основне правило лікування інсульту звучить так: “Час – це мозок!”.

У Національній службі здоров’я розповіли про маршрут пацієнта при підозрі на інсульт.

1. Перше, що потрібно при підозрі на інсульт – одразу викликати швидку допомогу за номером 103 та максимально точно описати симптоми та стан людини, якій потрібна допомога.

Основні симптоми при інсульті легко запам’ятати за абревіатурою МОЗОК.

А саме:

М — мовлення. Раптове порушення мовлення або людина не може відповісти на запитання.
О — очі. Раптова втрата зору чи чіткого бачення.
З — запаморочення. Втрата рівноваги чи запаморочення в голові.
О — обличчя. Поява асиметрії на обличчі, неможливість посміхнутися.
К — кінцівки. Раптова слабкість чи оніміння кінцівок. Людина не може підняти вгору обидві або одна рука занадто слабка і людина не може нею рухати.

“Сімейному лікарю при підозрі на інсульт дзвонити не потрібно. Екстрену медичну допомогу пацієнт отримає у будь-якому разі, навіть без декларації з лікарем первинки”, – зазначають у НСЗУ.

2. Після дзвінка на 103 диспетчер негайно направить бригаду швидкої допомоги до такого пацієнта.

3. Бажано зафіксувати появи перших ознак мозкового інсульту. Це потрібно для того, щоб лікарі вирахували вікно терапевтичних можливостей і встигли розпочати необхідну терапію. Наприклад, вікно терапевтичних можливостей для тромболітичної терапії становить лише чотири з половиною години. Важливо, щоб пацієнту почали надавати кваліфіковану медичну допомогу саме у цьому проміжку часу. Це допоможе йому максимально відновитись після перенесеного інсульту і повернутись до нормального життя.

4. Під час очікування бригади швидкої потрібно людині з підозрою на інсульт забезпечити спокій, не давати їсти та пити, знайти та приготувати ті лікарські засоби, які вона приймає постійно.

5. Людину з підозрою на гострий мозковий інсульт бригада екстреної медичної допомоги повинна доставити безпосередньо в той медзаклад, який уклав договір з НСЗУ на надання послуг з лікування інсульту. Навіть якщо такий медзаклад розташований в іншій області, але є ближчим до місця перебування пацієнта. Головна умова – час доїзду швидкої не повинен становити більше 60 хвилин.

“Пацієнта з підозрою на інсульт не повинні транспортувати до будь-якої найближчої лікарні, де немає апаратів МРТ чи КТ. Адже без них неможливо навіть точно встановити діагноз. Рідні людини, яку планують госпіталізувати в лікарню, можуть уточнити у оператора контакт-центру НСЗУ за номером 16-77, чи має цей медзаклад контракт на лікування інсульту”, -зазначають у НСЗУ.

Міжнародна статистика свідчить, що у пацієнтів, які прибувають у відділення невідкладної допомоги протягом 3-х годин після появи перших симптомів, рідше виникає інвалідність через три місяці після інсульту, ніж у тих, хто отримує допомогу із затримкою. Тож своєчасна та якісна медична допомога підвищує шанси на повноцінне одужання.

Перейти до вмісту