Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині живе 9 тисяч багатодітних сімей: які є виплати державної соцдопомоги

У Полтавській області, відповідно до Єдиного обліку багатодітних сімей, на початок 2021 року зареєстровано 9 тисяч багатодітних сімей, в них виховується 30,8 тисяч дітей.  В 667 сім’ях виховуються п’ять і більше дітей.

Про це повідомили у Полтавській ОДА.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2019 № 250 «Деякі питання надання соціальної підтримки багатодітним сім’ям» у січні 2021 року проведено виплату допомоги 5 297 багатодітним сім’ям на загальну суму 11,1 млн  грн на третю і кожну наступну дитину до досягнення ними 6-річного віку. Допомога надається з розрахунку 1700 грн.

Законом України «Про охорону дитинства» (ст.13) визначені пільги, які надаються багатодітним сім’ям. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 року № 1282 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” з 1 листопада 2020 року для багатодітних сімей, дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, а також сімей, у яких проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування, нарахування послуг з електропостачання проводиться без урахування встановлених обмежень із застосуванням соціальних нормативів (на місяць):

  • у житлових приміщеннях (будинках), крім зазначених нижче, – 70 кВт•г на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт•г на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства);

  • обладнаних стаціонарними електроплитами (за наявності централізованого постачання гарячої води) – 110 кВт•г на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства);

  • обладнаних стаціонарними електроплитами (за відсутності централізованого постачання гарячої води) – 130 кВт•г на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт·г на місяць на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства);

  • не обладнаних стаціонарними електроплитами (за наявності централізованого постачання холодної води та за відсутності централізованого постачання гарячої води та газових водонагрівальних приладів) – 100 кВт•г на сім’ю (домогосподарство) з однієї особи і додатково 30 кВт•г на кожного іншого члена сім’ї (домогосподарства).

Одночасно соціальна норма житла для нарахування пільг на послуги опалення –  21 кв. метр опалюваної площі на одну особу та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю. Для призначення житлових субсидій вказаний норматив складає 13,65 кв. метра опалюваної площі на одну особу та додатково 35,22 кв. метра на домогосподарство.

З метою наближення соціальних послуг до мешканців територіальних громад, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України  від 28 жовтня 2020р. № 1035 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», з 1 січня поточного року заяви на надання державних соціальних гарантій багатодітним сім’ям приймаються уповноваженими особами територіальних громад і в триденний термін передаються в управління соціального захисту для опрацювання, призначення і виплати державної соціальної допомоги.

Фото: ілюстративне

Перейти до вмісту