Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

На Полтавщині з фасаду будинку культури прибрали комуністичний символ

У Градизьку Кременчуцького району відремонтували фасад будинку культури, а на ньому розфарбували комуністичну ліпнину. Це – серп і молот червоного кольору на фоні колосків пшениці. Голова громади Мирослав Носа підтвердив цей факт.

Про це повідомили в Полтавському офісі Північно-східного відділу УІНП.

За словами регіонального представника Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олега Пустовгара, дії очільників Градизької ТГ можна тлумачити як порушення підпункту «д» пункту 4 частини першої статті 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

«За 6 років було достатньо часу, щоб демонтувати цю ліпнину. Є приклади і в Україні, і в області, де на місці таких символів з’являлися державні символи або символи громади», – розповів Олег Пустовгар.

За його словами, протягом 2020 на Полтавщині демонтували близько десяти комуністичних символів і п’ять пам’ятників. Їх відвозять у спеціалізований музей «Парк радянського періоду» в Путивлі, що на Сумщині.

Після медійного резонансу фасад Градизького будинку культури цими днями очистили від елементів герба СРСР.

Олег Пустовгар закликав відповідальних осіб невідкладно усунути іншу комуністичну символіку: стеллу «Комсомольськ» на в’їзді до міста Горішні Плавні, стеллу «Куйбишеве» на в’їзді до селища Вишневе неподалік Оржиці, а також герби СРСР з фасадів Південного вокзалу у Полтаві, будинків культури селища Більськ неподалік Котельви, селища Рашівка неподалік Гадяча.

 

Перейти до вмісту