Ви тут:
Полтавщина Сільське господарство Суспільство 

На Полтавщині на розвиток та підтримку аграрного комплексу планують спрямувати майже 215 млн грн

Майже 215 млн грн становить загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідний для реалізації Програми розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини 2021-2027. З них за рахунок коштів обласного бюджету прогнозується 100 млн грн.

Також планують додатково залучити в сільське господарство 74 млн грн інвестицій.

“Фермери завжди були рушієм розвитку територіальних громад. Тому завдання влади будь-якого рівня: підтримати тих аграріїв, які цього потребують найбільше. Полтавська ОДА вже підготувала проєкт Програми розвитку та підтримки аграрного комплексу області до 2027 року. У ньому пропонуємо зберегти основні напрямки розвитку, розширити підтримку виробників органічної продукції та загалом збільшити фінансування Програми вдвічі: для компенсацій за придбання техніки, на доступне кредитування, на закупівлю оновленого обладнання тощо”, – зауважив голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов.

Проект Програми розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини 2021-2027 презентував сьогодні на апаратній нараді у Полтавській ОДА директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов, зауваживши, що це є логічним продовженням роботи щодо підтримки розвитку сільських територій, зокрема підприємництва на селі.

Головною метою цієї програми є збільшення доданої вартості в аграрній сфері, підтримка зайнятості сільського населення, створення додаткових можливостей для зростання доходів господарств малого та середнього аграрного бізнесу. Учасниками даної програми можуть бути сімейні фермерські господарства, фермерські господарства юридичні особи, сільськогосподарські кооперативи,фізичні особи-підприємці. А фінансове забезпечення напрямів програми здійснюватиметься за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів, а також коштів інвесторів та власних коштів підприємств.

“Будемо продовжувати компенсувати вартість доїльного обладнання та обладнання для переробки та зберігання молока і м’яса, заготівлі та переробки кормів. А в бджільництві залишається відшкодування вартості придбання племінного матеріалу, а також матеріалу для створення першого робочого місця випускників ліцензованого навчального закладу для пасічників. Також залишається підтримка сільськогосподарських кооперативів”,- розповів Сергій Фролов.

За його словами, також буде продовжена підтримка технічного переоснащення з акцентом на підтримку новостворених фермерських господарств. За рахунок цього планується створити 104 робочих місця. Підтвердив свою доцільність і напрямок кредитування фермерських господарств.

Одним із напрямків є також підтримка виробників органічної продукції.

“Ми плануємо збільшити частку органічної продукції у загальній валовій кількості продукції сільського господарства. А також – забезпечити соціальні заклади та населення якісними органічними продуктами”, – сказав директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА.

За підсумками виконання програми у Департаменті очікують збільшення поголів’я корів в господарствах населення на понад 10%. Продуктивність корів у господарствах населення буде доведена до 7 тис. кг. Виробництво молока у господарствах планують збільшити на понад 30%. Також хочуть збільшити виробництво плодово-ягідної продукції. передбачається створення 243 постійних робочих місць та понад 1 тис. сезонних.

Згідно з Програмою, буде створено ще щонайменше 20 сільськогосподарських кооперативи, щоб у кожній громаді були кооперативи, які б об’єднували понад 250 малих суб’єктів господарювання.

Проект Програми вже направили на експертизу департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій та Департаменту фінансів Полтавської ОДА. Також його схвалила громадська рада при Полтавській облдержадміністрації.

Перейти до вмісту