Ви тут:
Освіта Суспільство Україна 

МОН розпочинає пілотування реформи НУШ на рівні базової середньої освіти, – Шкарлет

Ключовим завданням Міністерства освіти і науки України у 2021 році є продовження реформи системи загальної середньої освіти відповідно до Законів України “Про освіту”, “Про повну загальну середню освіту” та Концепції “Нова українська школа”.

Про це поінформував Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет під час Партнерського форуму “Освіта України 2021: стратегічні цілі та пріоритетні напрями” 9 лютого.

Очільник МОН зазначив, що цього року Міністерство розпочинає пілотування реформи “Нова українська школа” на рівні базової середньої освіти та водночас спільно з Національною академією педагогічних наук України працюватиме над створенням старшої профільної школи й розробленням змісту профільної освіти, а також підвищенням кваліфікації вчителів, повідомляє пресслужба Кабінету Міністрів.

Ще одним важливим завданням, за словами Сергія Шкарлета, є формування спроможної освітньої системи та ефективної мережі закладів загальної середньої освіти в територіальних громадах.

“Пропоновані зміни до Закону України “Про повну загальну середню освіту”, над якими працює МОН спільно з профільним Комітетом Верховної Ради України, передбачатимуть скасування обмежень повноважень сільських, селищних та місцевих рад незалежно від чисельності населення територіальних громад. Зокрема, планується розширити повноваження засновників закладів освіти при створенні мережі академічних ліцеїв”, – зазначив Сергій Шкарлет.

Він наголосив, що кожна дитина, яка виявить бажання навчатися в 10-му, 11-му та 12-му класі, матиме таку змогу.

Окрім того, Міністр підкреслив, що сьогодні освітяни, як і медичні працівники, перебувають на передовій. Саме тому МОН докладає максимальних зусиль для забезпечення гарантій на гідні умови життя та праці освітян. Зокрема, з 1 січня 2021 року було збільшено їхні посадові оклади на 20%, з 1 грудня планується збільшити ще на 8,4%.

Передбачається запровадити педагогічну інтернатуру, що дозволить досвідченому педагогу отримувати 20% доплат за наставництво. Також буде продовжено сертифікацію педагогічних працівників.

Під час виступу Сергій Шкарлет окреслив найбільш важливі кроки на 2021 рік у сфері загальної середньої освіти:

  • забезпечення професійної орієнтації учнів;
  • розширення державно-приватного партнерства;
  • реалізація програми «Спроможна школа для кращих результатів».

“Головна мета в розбудові Нової української школи – це забезпечення кожній дитині рівного доступу до якісної повної загальної середньої освіти”, – наголосив Міністр.

Перейти до вмісту