Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Майбутнє районних рад: у парламентському комітеті створять спеціальну робочу групу

У Комітеті Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування створять спеціальну робочу групу, яка за участі представників Уряду, асоціацій органів місцевого самоврядування та експертів має розробити пропозиції щодо майбутнього функціонування районних рад.  

Про це йшлося під час зустрічі з представниками районних рад Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Чернівецької та Волинської областей, що відбулася сьогодні у парламентському Комітеті, повідомили у пресцентрі ініціативи “Децентралізація”.

«Ми розуміємо, що функції, штати, бюджети районних рад вже не будуть такими, якими були раніше, бо більшість повноважень і ресурсів з початку цього року перейшли громадам. В той же час, ми розуміємо занепокоєння районних рад і їхнє бажання мати чіткий перелік своїх повноважень і достатні для їх виконання джерела доходів. Це має бути закріплено у законодавстві, зокрема, – у новій редакції закону про місцеве самоврядування. В першу чергу це необхідно, щоб уникнути в майбутньому непорозумінь між райрадами і громадами, особливо для тих райрад, які традиційно намагаються адмініструвати громади. Тому очікуємо завершення розроблення законопроекту про місцеве самоврядування. З іншого боку, є чимало поточних питань, які потребують невідкладного вирішення на рівні парламенту та уряду. Сподіваюся, що парламентський комітет підтримає пропозицію про створення робочої групи, яка має оперативно напрацювати пропозиції щодо забезпечення стабільного функціонування районних рад», – прокоментував результати зустрічі заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Читайте також: “Нова редакція Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” через призму Європейської хартії місцевого самоврядування”: 25 лютого відбудеться круглий стіл

Він також нагадав, що відповідно до Конституції України, органами місцевого самоврядування, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради.

«Тож до внесення змін до Конституції районні ради будуть функціонувати та представляти спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст відповідно. Звісно, районний бюджет сьогодні обмежений. І це питання не вирішиться спрямуванням частини ПДФО до районних бюджетів, адже розподілення цього податку буде нерівномірним. Можливо, потрібно ще раз повернутися до пропозиції Мінрегіону, яка стосувалася передбачення в Державному бюджеті для районних рад фіксованої додаткової дотації для виконання районними радами мінімального пакету повноважень», – сказав В’ячеслав Негода.

Поки ж, за його словами, районні ради мають виконувати свої повноваження в межах надходжень до районних бюджетів. Також заступник Міністра нагадав, що районні ради для вирішення нагальних проблем можуть скористатися вільними залишками коштів, що залишилися від попередніх районних рад.

За інформацією Держказначейства, сьогодні на рахунках багатьох районних рад є значні суми коштів, про що буде повідомлено пізніше. Зрозуміло, що є такі районні бюджети, які після передачі цільових коштів не мають вільних залишків, але є й такі, яким вистачить на фінансування до кінця року.

Перейти до вмісту