Ви тут:
Суспільство Україна 

Київраду закликають не виділяти землю в Бабиному яру під російський меморіальний проект, – відкритий лист

Відомі митці, науковці, громадські активісти закликають міського голову Києва Віталія Кличка та депутатів Київради не підтримувати російський проєкт меморіалу Бабин Яр та не передавати землю в користування. Також громадськість вимагає провести громадські слухання з цього питання. Відповідний відкритий лист опубліковано на сторінці “Меморіали та пам’ять Бабиного Яру” у Facebook.

Як пише “5 канал“, 11 лютого до порядку денного засідання Київської міськради було внесено питання щодо передачі в оренду трьох земельних ділянок Благодійній організації “Фонд пам’яті Бабин Яр” для реалізації російського приватного проєкту меморіалізації Бабиного Яру (МЦГБЯ). А після того як питання було зняте з розгляду, тому що нібито забракло голосів депутатів, голосування перенесли на 18 лютого, сказано в повідомленні.

“Громадськість неодноразово звертала увагу на безпосередню причетність до цього проєкту двох одіозних російських бізнесменів ­­­­– Михаїла Фрідмана та Германа Хана, пов’язаних із керівником держави-агресора – Росії, Володимиром Путіним, і внесених тому у передсанкційні списки США. На наше переконання, будь-які проєкти в реаліях Російсько-Української гібридної війни, що триває 7 років, будь-які проєкти, що їх просуває путінське оточення, не можуть бути підтримані українською, зокрема київською, владою і реалізовуватися в Україні”, – наголошується в листі.

Громадянське суспільство закликає мера Києва не підтримувати російський проєкт меморіалізації Бабиного Яру та провести…

Опубліковано Меморіали та пам’ять Бабиного Яру Понеділок, 15 лютого 2021 р.

Автори нагадали, 2017 року український уряд замовив державну концепцію комплексної меморіалізації Бабиного Яру. Вона була розроблена і презентована на початку 2019 року Робочою групою Інституту історії України НАНУ.

Натомість є вагомі підстави вважати, що приватний російський проєкт є черговою спецоперацією гібридної війни проти України, наголошують автори листа. І посилаються на лист СБУ від 22.01.2021 р., де зазначено, що питання, які просуває МЦГБЯ, можуть бути використані для дискредитації України на міжнародній арені та звинувачень у нібито порушеннях прав та свобод нацменшин у нашій країні.

“Вже зараз лобісти російського проєкту маніпулюють фактами та матеріалами, бо хочуть представити підтримку українського проєкту та протест громадянського суспільства проти російського проєкту як “протест проти меморіалу жертв Голокосту” і при цьому замовчують існування гідного українського проєкту меморіалізації Бабиного Яру”, – йдеться у відкритому листі.

За даними авторів, одна з провокаційних ідей МЦГБЯ – створення меморіальної синагоги на території Кирилівського православного кладовища у Бабиному Яру. Саме ця ідея згадана в листі СБУ як потенційно небезпечна для міжнародного іміджу України.

“Наполегливо закликаємо міського голову Києва Віталія Кличка та депутатів Київської міської ради зняти з розгляду питання про виділення земельних ділянок приватному російському проєкту МЦГБЯ та провести широкі громадські слухання з питання меморіалізації Бабиного Яру на засадах української концепції комплексної меморіалізації Бабиного Яру від Робочої групи Інституту історії України НАНУ”, – мовиться в листі.

Ініціатори звернення нагадують, що впродовж 2020 року у ЗМІ з’явилися близько 200 публікацій та декілька колективних звернень, зокрема два звернення українських євреїв, з тисячами підписів на підтримку українського проєкту та з критикою російського проєкту меморіалізації Бабиного Яру.

І наполягають на презентації перед депутатами Київради української державної концепції Комплексної меморіалізації Бабиного Яру перед тим, як розглядати будь-які питання, пов’язані з російським проєктом МЦГБЯ.

Перейти до вмісту