Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Для профілактики онкологічних та інших захворювань існують універсальні медичні рекомендації: поради від лікаря Чутівської лікарні

Рак – це загальне позначення більш ніж 100 хвороб, які можуть вражати будь-яку частину організму. Онкологічне захворювання – це завжди трагедія. Але в наш час добре відомі причини виникнення ракових захворювань, і це дає можливість запобігти приблизно одній третині нових випадків. При виявленні ракової пухлини на ранніх стадіях можливе успішне лікування.

Значна частина онкологічних захворювань викликана п’ятьма основними факторами ризику: високий індекс маси тіла, недостатнє вживання в їжу фруктів і овочів, відсутність фізичної активності, вживання тютюну і алкоголю. Питома вага характеру харчування в розвитку раку становить 30-35%, куріння-30%, інфекційних (вірусних) агентів – 17%.

“Для профілактики онкологічних та інших захворювань існують універсальні медичні рекомендації”, – повідомив відповідальний лікар за онкологічну службу КНП «Чутівська ЦЛ» Хусам Духаір.

Позбудьтеся шкідливих звичок – куріння і вживання алкоголю.

Вживайте різноманітну і здорову їжу на основі рослинних продуктів і з низьким вмістом жирів. Обов’язкова присутність у раціоні харчування овочів і фруктів, які забезпечують організм рослинною клітковиною, вітамінами і речовинами, що володіють протипухлинною дією (жовто-червоні овочі і фрукти, капуста, особливо броколі, цвітна, брюссельська, цибуля, часник). Необхідно регулярно вживати рослинну клітковину (цільні зерна злакових, крупи, хлібці, висівки). Обмежте вживання копчених, смажених і консервованих продуктів. Віддавайте перевагу тушкованій, вареній їжі і приготовленої на пару.

“Регулярно займайтеся спортом і підтримуйте оптимальну вагу. Надмірна вага є чинником ризику розвитку багатьох злоякісних пухлин: у жінок – раку ендометрія, шийки матки, яєчників, молочних залоз; у чоловіків – раку передміхурової залози, товстої кишки; раку підшлункової залози – у осіб обох статей. Достатні фізичні навантаження знижують ризик розвитку раку товстої кишки на 50%. У жінок в постменопаузальному віці щоденна піша прогулянка протягом 30 хвилин знижує ризик виникнення раку молочної залози на 20%, а у жінок з нормальною вагою – на 37%”, – радить лікар.

Дотримуйтеся режиму сну. Міцний нічний сон також вносить свій внесок у поліпшення здатності організму боротися з раком.

Обмежте вплив сонячних променів. Рекомендується бути особливо обережним з сонцем дітям, підліткам, рудоволосий, блондинкам, що мають найбільш чутливу шкіру. Захищати від сонячних променів необхідно пігментні плями, які в результаті інтенсивного загару можуть перероджуватися в пухлини.

У профілактиці онкологічних захворювань важливо якомога раніше виявляти й усувати передпухлинні захворювання. Рак нерідко виникає на тлі тривалих хронічних захворювань, так званих передпухлинних. Наприклад, розвитку злоякісних пухлин шлунка в 15% випадків передували довго існуючі виразки, хронічний атрофічний гастрит, в 30% випадків раку молочної залози – фіброаденоми, в 42% раку шийки матки – незагойні ерозії. Те ж можна сказати про рак прямої кишки (поліпи, тріщини), порожнини рота, нижньої губи (хронічні виразки), раку шкіри (хронічні травми, трофічні виразки, келоїдні рубці).

Для профілактики виникнення деяких видів раку, таких як рак молочної залози, товстої кишки і матки, рекомендується проходити систематичні обстеження. Мамографія (дослідження молочних залоз) рекомендована щороку, починаючи з 40-річного віку; колоноскопія (огляд і оцінка стану внутрішньої поверхні товстої кишки за допомогою спеціального зонду) – кожні 5-10 років починаючи з 50-річного віку; цитологічне дослідження мазка (діагностика захворювань шийки матки) – кожні 2-3 роки, починаючи з 21-річного віку.

Регулярне проходження профоглядів значно знижує ризик онкозахворювань за умови їх ранньої діагностики.

Перейти до вмісту