Ви тут:
PROвсе Суспільство 

8 лютого – Міжнародний день боротьби з епілепсією

8 лютого відзначається Міжнародний день боротьби з епілепсією.

Епілепсію у давні часи пов’язували із чаклунством, у середньовіччя – боялися як невиліковної хвороби, що передається через подих хворого під час нападу. У ХХІ столітті вірити та поширювати міфи про цю хворобу неприпустимо, тому нагадуємо, що потрібно знати про епілепсію і першу допомогу при нападі.

Про це повідомили у Національній службі здоров’я.

“Це одне із найпоширеніших хронічних неврологічних захворювань. За даними ВООЗ, у світі близько 50 млн осіб мають такий діагноз, в Україні – близько 100 тисяч людей. Епілепсія – це хронічний розлад мозкової діяльності, для якого характерні напади, що повторюються. Ці напади можуть проявлятися у вигляді короткочасних мимовільних судом у якійсь із частин тіла або по всьому тілу. Напад може виглядати і як незначний провал у пам’яті, і як судоми в усьому тілі із піною з рота”, – йдеться у повідомленні.

Це – не інфекційне захворювання і заразитися епілепсією від іншої людини неможливо.

Напад при епілепсії стається несподівано як для самого хворого, так і для оточуючих. Судоми можуть початися в будь-якому місці, наприклад, на роботі, в транспорті, торговому центрі. Від дій тих, хто опинився поряд, залежить безпека людини під час епілептичного нападу.

“Якщо напад триває 5 хвилин або довше, потрібно викликати бригаду екстреної медичної допомоги”, – наголошують у НСЗУ.

Перша допомога при епілепсії – це дві прості дії: 

– переконатися у відсутності небезпеки 

– подбати про те, щоб людина під час судом не травмувалась, утримуючи голову людини так, щоб уникнути пошкодження голови через судоми. Також необхідно зафіксувати час від початку до кінця активних судом.

 

Перейти до вмісту