Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Завдання земельної реформи – зробити відносини у сфері землеустрою зрозумілими й прозорими, – Євген Греков

На Полтавщині 58 територіальних громад із 60 отримали земельні ділянки сільськогосподарського призначення, розташовані за межами населених пунктів, із державної у комунальну власність. Проводить цю роботу Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області.

Загалом, громадам передано 9520 земельних ділянок. Загальна площа – 147 тисяч гектарів. Залишилося передати землі Полтавській та Карлівській ТГ. Про це повідомили у Полтавській ОДА.

«Передача земель із державної в комунальну власність громад – важлива складова земельної реформи. Завдання останньої – впорядкувати ринок землі, зробити відносини у сфері землеустрою зрозумілими й прозорими, дати поштовх українській економіці, – зазначив заступник голови облдержадміністрації Євген Греков. – Прозоре використання земель – це надходження податків до бюджетів і відповідно видатки з останніх на будівництво доріг, закладів освіти, збільшення видатків на охорону здоров’я та інші сфери».

Першими землю одержали ще наприкінці листопада минулого року п’ять територіальних громад – Білоцерківська, Гоголівська, Лютенська, Опішнянська та Сергіївська ТГ. Упродовж подальших двох місяців ще понад 50 тергромадам передали землі у комунальну власність.

«Одне з пріоритетних завдань, яке ставив Президент, – передача земель сільськогосподарського призначення громадам. Останні отримали ще один ресурс для своєї діяльності. Розпоряджатимуться цими землями, розподілятимуть їх між мешканцями, іншими громадянами», – додав Євген Греков.

Інша складова земельної реформи – впорядкування ринку землі в Україні. Він почне працювати з 1 липня. Земельна реформа на цьому етапі не передбачає відкриття ринку для державних та комунальних земель, допуску юридичних осіб та іноземців. Закон дозволить набувати право власності на земельні ділянки фізичним особам із 1 липня 2021 року в розмірі до 100 гектарів на одну особу. Передбачено, що юридичні особи будуть учасниками ринку земель із 1 січня 2024 року. Тоді ж обмеження з фізичних осіб зніметься, і всі зможуть набувати право власності на землю до 10 тисяч гектарів в одні руки або у власність однієї юридичної особи.

Ринок землі – це задоволення базового права українців – розпоряджатися своїм майном (так само як квартирою, машиною чи телефоном). Можна обмінюватися паями легально, законно оформити оренду.

Відкриття ринку землі – можливість підвищити добробут селян, сформувати середній клас на селі та зменшити трудову міграцію.

фото zn.ua

Перейти до вмісту