Ви тут:
Спорт Суспільство 

Юний український шахіст став призером ChessChallenge

Теймур Токтомушев здобув “бронзу” у Міжконтинентальному онлайн турнірі ChessChallenge (спільний проект ФІДЕ та ChessKid).

Як розповіли у Федерації шахів України, Юний киянин Теймур Токтомушев посів третє місце на 1-му Міжконтинентальному онлайн турнірі ChessChallenge (спільний проект ФІДЕ та ChessKid), який відбувся на сервері ChessKid.

У турнірі взяли участь 682 шахіста віком від 9-12 років.

Читайте також: визначилися чемпіонки України з рапіда та бліца

Довідка. В Україні шахи відомі з 10 — 11 ст., куди були принесені з Персії: з усної словесності, зокрема билин, відомо, про популярність шахів ще за часів Київської Русі. Підтвердженням цього — шахові фігури в археологічних розкопах Вишгороду, Києва, Турова, в Чорній Могилі біля Чернігова. За Гетьманщини шахістом був митрополит Т. Яновський, а меценатом шахового мистецтва — гетьман К. Розумовський.
З європеїзацією Росії шахи поширилися і в Росію: у 1821 з’явився перший російський підручник гри в шахи І. Бутрімова. Українці відіграли роль розвитку шахів і там же: багаторазовий чемпіон паризького клубу «Cafe de la Regence» М. Безкровний (1840–1897) з Одеси, став співзасновником Петербурзького шахового клубу; інший українець Д. Коленко сприяв діяльності Петербурзького шахового зібрання, заснованого в 1901. Останній клуб здійснив четвертий російський чемпіонат шахів; третій чемпіонат відбувся в Києві (1903); перший в Україні клуб постав у Харкові (1882), згодом постали клуби у Києві, Одесі й інших містах. В Одесі у 1909 відбувся перший шаховий чемпіонат України «Південно-російський», переможцем якого вийшов Б. Верлинський, а на друге місце — Ю. Боголюбов.

Перейти до вмісту