Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Які головні страви обов’язково потрібно готувати на Старий Новий рік

Цикл зимових свят триває, і в ніч з 13 на 14 ми святкуватимемо Старий Новий рік, друга назва якого – Щедрий вечір. Цього дня вся родина збирається за столом, вітає одне одного, бажає щастя в наступному році і, головне, просить вибачення за старі образи.

Традиційними стравами цього вечора є щедра кутя, узвар, вареники, млинці, холодець, домашня ковбаса та інші мясні страви.

Щедра кутя

Головний атрибут святкового столу – щедра кутя. На відміну від різдвяної, пшенична каша для щедрої куті вариться на молоці або з додаванням вершків чи масла.

У готову кашу додається мед, будь-які горіхи, сухофрукти, мак або цукати. Найкраще смакують родзинки, шматочки кураги, волоські горіхи та мигдаль.

Меню на Старий Новий рік 2021 – що приготувати

За народними звичаями на Старий Новий рік готують свинячі нутрощі, зі свинячих ніжок варять холодець, щоб у людей не боліли ноги, готують кишку (кров’янку), печінкові ковбаси, верещаку (старовинна українська страва зі свинячих реберець), смажать і коптять сало, готують з салом потапці (маленькі бутербродики), фарширують цілу молоду свиню, варять борщ тощо.

А от готувати птицю і рибу в цей вечір – було поганою прикметою, тому що вважалося, що щастя “полетить” або “попливе” з будинку.

Страви зі свинини

Свинину на святковий стіл подають не просто так, адже саме ця тварина є символом достатку й родючості. Традиційною прикрасою Щедрого вечора є холодець зі свинячих ніжок. Для нього вам знадобляться два кілограми свинячих ніжок, обов’язково без ратиць. Краще купити одразу без них, бо в домашніх умовах їх доволі складно відрубати.

Ретельно обсмаліть ніжки, якщо є потреба, та помийте. Покладіть в глибоку каструлю і залийте холодною водою так, щоб вона повністю покрила м’ясо. Додайте до бульйону улюблені приправи, лаврове листя, цілу цибулину, морквину та добре посоліть. 

Щільно закрийте кришкою та варіть на дуже слабкому вогні 2,5 години, за 20 хвилин до кінця додайте кілька зубчиків часнику та ще одну морквину, потім зніміть з вогню та залиште постояти приблизно на годину.

Меню на Старий Новий рік 2021 – що приготувати

Після цього дістаньте ніжки, видаліть із них кістки, м’ясо зі шкіркою наріжте на невеликі шматочки, викладіть у глибокі форми шаром до двох сантиметрів та залийте процідженим бульйоном. Якщо ви готуєте холодець уперше і хвилюєтесь, можна додати в бульйон желатину. Залиште в холодильнику на ніч і насолоджуйтесь!

М’ясний пиріг зі свининою – ще одна смачна та поживна страва, яку можна подавати навіть до чаю. Для цього 500 г листкового тіста розділіть навпіл, розкачайте одну половину, застеліть на дно форми і зробіть кілька проколів виделкою.

Для начинки обсмажте на олії цибулину та моркву соломкою, додайте 300 г свинячого фаршу, улюблені спеції та три жовтки. Дайте фаршу трохи охолонути, викладіть в форму і накрийте другою половиною тіста, защипніть край, знову зробіть  проколи.

Випікати пиріг потрібно 30-40 хв. у розігрітій духовці до рум’яної скоринки.

Меню на Старий Новий рік 2021 – що приготувати

Вареники з картоплею

Обов’язковою традиційною стравою Щедрого вечора є вареники зі шкварками, неодмінно домашні.

Для тіста 0.5 кг борошна просійте та додайте 250 мл теплої води, 2 столові ложки олії, два яйця та сіль за смаком, замісіть тісто. Воно має бути однорідним та крутим, залиште в теплі на півгодини. Для начинки знадобиться картопляне пюре з вершковим маслом або молоком, зробіть його більш солоним ніж зазвичай.

Тонко розкачайте тісто і за допомогою склянки виріжте кружечки. Всередину покладіть ложку начинки і сформуйте вареники. Готові вареники варіть у підсоленому окропі 6-7 хвилин після повторного закипання.

Після цього обсмажте на пательні дрібно нарізану цибулину та сало, додайте в миску з варениками.

Вареники з картоплею та шкварками

Інгредієнти для тіста:
• 0,5 кг борошна;
• 250 мл води;
• 2 ст. ложки олії;
• 1-2 яйця;
• сіль за смаком.

Інгредієнти для начинки та шкварок:
• картопля 500 г;
• сало 200 г;
• 2 цибулини;
• сіль та перець за смаком;
• вершкове масло за бажанням.

Вареники з картоплею та шкварками на Старий Новий рік

Рецепт вареників з картоплею та шкварками:

1. Просійте муку. Додайте теплу воду, яйця, олію та сіль. Вимішайте круте однорідне тісто. Накрийте тісто харчовою плівкою та залиште його на півгодини в теплому місці.

2. Поки тісто “відпочиває”, зваріть картоплю. Зробіть пюре та додайте вершкове масло або тепле молоко (на вибір). Начинку також посоліть, але зважайте, що тісто теж солонувате.

3. Тісто розкатайте та виріжте невеликі кружечки. Це можна зробити за допомогою звичайного стакана. Викладіть на кожен кружечок по ложці начинки та сформуйте вареники. Кількість начинки буде залежати від розміру вареника.

За бажанням вареники можна подавати не зі шкварками, а з сметаною
4. Готові вареники опустіть в киплячу підсолену воду. Варіть 6-7 хвилин після спливання на поверхню.

5. На сковороді обсмажте дрібно нарізане сало та цибулю. При подачі посипайте вареники шкварками, за бажанням можна полити розтопленим жиром, який з’явиться при смаженні.

Домашня ковбаса

Домашня ковбаса – це дуже ситна і смачна страва. Така ковбаса відмінно зберігається, особливо, якщо готова ковбаса покладена в керамічний горщик і залита розтопленим смальцем. До свята ковбасу потрібно готувати напередодні, а обсмажувати потрібно вже перед подачею – так вона буде найсмачніша.

Рецепт домашньої ковбаси на Старий Новий рік
Інгредієнти:
• 2-2.5 кг свинини (ошийок, лопатка, задня частина);
• 500-700 г сала без м’ясних прожилок;
• 1 головка часнику;
• свинячі тонкі кишки;
• сіль, перець чорний мелений, суха зелень (базилік, чебрець, орегано), мелений коріандр.

Узвар з родзинками та вишнею

Узвар – традиційний український напій, який готують на різні свята. Зокрема, на Святвечір та на Старий Новий рік.

Інгредієнти:
• сушені яблука 100 г;
• сушені груші 100 г;
• чорнослив 100 г;
• курага 100 г;
• родзинки 100 г;
• сушена вишня 100 г;
• цукор 100 г.

Рецепт узвару на Старий Новий рік
Рецепт узвару на Старий Новий рік:

1. Залийте сухофрукти (традиційний склад – сушені груші, яблука, родзинки і чорнослив) водою і ретельно промийте їх.

2. У каструлю налийте воду (2-3 літри), доведіть до кипіння. У воду викладіть всі сухофрукти, доведіть до кипіння. Після цього зменшіть вогонь і варіть ще 15-20 хвилин під кришкою. За 5 хвилин до готовності додайте в каструлю цукор.

4. Після цього зніміть узвар з вогню та дайте йому настоятись 12 годин. Перед подачею на стіл узвар варто процідити.

за матеріалами інтернетджерел

Система Orphus