Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Як підготуватись до водохресних купань: поради

Багато хто чув про “цілющий” вплив купання в ополонці 19 січня. Але насправді занурення у холодну воду може принести справжню користь лише тим, хто дбає про загартування протягом року.

Якщо ж ви не з тих, хто систематично займається загартуванням, та все одно маєте бажання пірнути у воду на Водохрещу, то ці поради щодо підготовки до водохресних купань від Нацслужби здоров’я саме для вас.

Поради:

– Напередодні занурення проконсультуйтесь зі своїм сімейним лікарем. Він оцінить поточний стан вашого здоров’я та визначить доцільність або шкоду від такого купання.

– При наявності застуди, проблем з серцем, органами дихання, сечостатевої системи, центральної нервової системи, хронічних запальних процесів та деяких інших проблемах зі здоров’ям, купання в ополонці краще відкласти. Оскільки стрес від крижаної води буде мати негативні наслідки для стану здоров’я людини. Також від купання в ополонці варто утриматися вагітним.

– Почніть хоча б зараз готувати організм до холоду. Приймайте контрастний душ чи обтирайтесь рушником, змоченим у холодній воді.

– Обирайте для водохресного купання спеціально обладнані місця поруч з берегом. Не йдіть босоніж до води, краще використати зручне, неслизьке взуття.

– Категорично заборонено вживати алкоголь – як перед купанням, так і після.

– Перед зануренням в ополонку розігрійте тіло, зробивши розминання або невелику пробіжку.

– Опинившись у воді, здійснюйте активні рухи. Але не варто занурюватися в крижану воду з головою, тому що голова дуже чутлива до охолодження.

– Новачкам не рекомендується перебувати в ополонці понад 30 секунд, щоб уникнути переохолодження.

– Після купання потрібно відразу розтерти себе сухим рушником, але пам’ятайте, що активне розтирання може спричинити пошкодження капілярів шкіри.

– Вдягніться у сухий теплий одяг та відразу ж випийте гарячого чаю або какао.

Перейти до вмісту