Ви тут:
здоров’я Полтавщина Суспільство 

Як дітям користуватись електронними пристроями безпечно для зору: поради

Очі мають найбільше навантаження в порівнянні з іншими органами чуття, адже переважну більшість інформації людина отримує саме через зір.

Про це йдеться на сайті Центру громадського здоров’я.

Майже вся діяльність людини, як то пізнання навколишнього світу, орієнтація в просторі, робота, навчання та відпочинок відбуваються завдяки функціонуванню органів зору.

“Із самого народження очі дитини зазнають неабиякого навантаження, оскільки саме тоді розвиток зорової функції відбувається найбільш інтенсивно. У сучасному світі навантаження додається й через широке використання електронних пристроїв. А з переходом закладів освіти до дистанційної або змішаної форми навчання — тривалість використання електронних пристроїв збільшується”, – йдеться у повідомленні.

Щоб уникнути цифрового напруження зору під час використання електронних пристроїв необхідно навчити дітей дотримуватися певних правил, які також будуть корисними й дорослим:

  • Кожні 20 хвилин дивитися вдалину впродовж 20 секунд. Для цього встановіть таймер із нагадуваннями;
  • Почергово читайте електронні та друковані книги;
  • Зробіть у книжках закладки з певною періодичністю для того, щоби вони нагадували, що час зробити перерву й подивитися у вікно. В електронній книзі для цього можна скористатися функцією «закладки»;
  • Уникайте використання пристроїв на вулиці та в яскраво освітлених місцях. Відблиски на екрані можуть спричиняти додаткову напругу для очей;
  • Налаштуйте на комфортний рівень параметри яскравості та контрастності екрану пристрою;
  • Спонукайте дитину утримувати правильну поставу, адже неправильна постава може спричиняти напругу м’язів та головний біль, пов’язаний із напругою очей;
  • Під час користування пристрій необхідно утримувати на відстані від очей, оптимально, якщо це буде від 45 до 60 см;
  • Нагадуйте дитині про необхідність кліпати очима під час використання пристрою.

Після занять із застосуванням електронних пристроїв необхідно проводити вправи гімнастики для очей (Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, додаток 3).

Перейти до вмісту