Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Водні процедури можуть замінити тренування в спортзалі

Контрастний душ дає не гірший ефект, аніж тренування. Достатньо кілька хвилин під гарячою водою, близько хвилини під холодною, – і ви відчуєте себе свіжим та бадьорим, як після відпустки.

Важливо чергувати зміни температури не менше трьох разів, пише сайт Живи активно.

10+1 причина, чому ваш організм полюбить контрастний душ

Активізуються всі біологічні процеси: покращується кровообіг, оновлюються клітини епітелію, стимулюється робота внутрішніх органів.

Зникає аритмія серця.

Тонізуються м’язи.

Зміцнюється нервова система.

Серце тренується, як під час кардіо-тренування.

Прискорюється обмін речовин.

Інтенсивно очищується та омолоджується організм.

Підвищується імунітет.

Зникає стрес.

Повертається працездатність, акумулюються сили.

Покращується настрій.

У чому секрет? Усе дуже просто: Не завжди потрібно титанічними зусиллями напружувати окремі м’язи на тренажерах. Задійте відразу увесь організм, адже шкіра (а це 20% тіла) піддається безпосередньому впливу під час контрастного душу! Гаряча вода розширює кровоносні судини, а холодна їх звужує. Кров починає циркулювати інтенсивніше і, як наслідок, відбувається «перезавантаження» організму.

Просто розслабтеся і спостерігайте, як ваше тіло тренується саме по собі.

«Зарядіться» правильно: Почніть поступово. Щодня збільшуйте різницю температури води, але ніколи не доводьте себе до ознобу. Найкраще приймати контрастний душ зранку. Не обов’язково обливатися з головою. Проте, щоб уникнути різкого перепаду тиску, завжди починайте з верхньої частини тіла. Вмикайте холодну воду тільки тоді, коли тіло добре прогрілося.

Але не замерзайте: процедура повинна приносити задоволення. На ступнях знаходиться багато нервових закінчень. Намагайтеся рухатися, щоб вони теж контактували з водою. Якщо ж після контрастного душу ви все ж відчули дискомфорт і озноб, варто зменшити час обливання холодною водою. Оптимальний варіант – пів хвилини.

Проте, важливо, щоб вода все ж була холодною, а не теплою. Саме в цьому і полягає контрастність душу, а отже, і його ефективність.

фото ілюстраційне

Перейти до вмісту