Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Водні процедури для краси і здоров’я тіла: як можна розслабитися вдома

Які водні процедури для краси і здоров’я тіла можна робити вдома задля розслаблення? Що варто знати про терапію на основі води та кому й для чого вона потрібна?

Про це в ефірі Українського радіо розповів директор навчально-наукового інституту охорони здоров’я Національного університету водного господарства та природокористування, доктор медичних наук Ігор Григус.

Скільки разів на день варто омивати все тіло

Омивати все тіло краще лише раз на день, а не двічі, якщо ми хочемо зберегти нашу шкіру, щоб не викликати її пересихання, свербіння чи навіть захворювання. Коли волога падає, особливо взимку, суха шкіра стає більш поширеною проблемою. І допомогти може обмеження прийняття одного душу на день. Крім того, варто не забувати використовувати зволожувальні креми. Омивання більше одного разу виправдане при підвищеній пітливості, під час спеки, після інтенсивних фізичних тренувань, або, якщо це пов’язано з особливостями професії. У кожному випадку слід підходити індивідуально з урахуванням властивостей води, шкіри та гігієнічних засобів, які застосовуються.

Ранковий душ: яким він має бути

Ранковий душ може струсити з вас залишки сну, а вечірній може бути релаксуючою частиною перед сном. Крім того, ранковий душ має позитивний вплив на здоров’я волосся, адже після нього воно має яскравий блиск. Важливо стежити за температурою води. Слід обирати помірну температуру, відмовившись від душе гарячого душу, адже він висушить шкіру.

Чи корисний контрастний душ

Контрастний душ — один із засобів загартування організму, для посилення його захисту від застуд та інфекцій дихальних шляхів, а також для тренування серцево-судинної системи та збереження краси шкіри. Він стабілізує діяльність центральної нервової системи, поліпшує самопочуття, настрій і працездатність, а також дає відчуття бадьорості. Той, хто його регулярно приймає, в декілька разів менше хворіє на застуду, стає менш чутливим до перемін погоди, атмосферного тиску та магнітних бурь.

Для кого підходить обливання холодною водою

Холодний душ — це найдешевший омолоджуючий засіб для всього організму. Холодна вода звужує судини, і якщо відразу після такого тушу розтертится рушником, ви отримуюте зігріваючий ефект, а ваша шкіра і м’язи — приплив крові. Обливання холодною водою є тренуванням терморегуляційних процесів в організмі. Холодна вода стимулює циркуляцію крові, тому обливання може бути корисним людям з порушеною циркуляцією, хто має підвищений артеріальний тиск чи при цукровому діабеті. Холодна вода стимулює тіло використовувати енергетичні запаси, що прискорює обмін речовин і відповідно холодні обливання можуть допомогти тим, хто прагне схуднути.

Щоб захистити себе, потрібно починати загартовуватися заздалегідь і правильно. Обливатися варто починати водою кімнатної температури і поступово її охолоджувати. Але не намагатись перевищувати межу: -5° протягом 10 днів. В ідеалі вода для обливання не повинна бути холоднішою за 15-18°. Крім того, не варто починати обливатися у період загострення будь-яких хронічних захворювань, оскільки додатковий стрес може погіршити самопочуття. Будь-які шкірні захворювання, рани, гнійники на тілі, гострі респіраторні вірусні інфекції та порушення очного тиску належать до протипоказань. Категорично забороняється тим, хто має ішемічну хворобу серця, серцеву недостатність та тахікардію.

Що краще обирати ввечері: душ чи ванну

Якщо говорити про суто гігієнічну процедуру, то швидкість прийому душу, порівняно з насолодою від вологи у ванній, економить час, надає тонусу і настрою. Враховуючи те, що сучасні душові кабіни мають досить багато функцій, від звичайного душу до ефекту лазні, то душ для вас найкращий варіант. Але, попри всі переваги душової кабіни, традиційна ванна також не поступається своїми функціями. Сучасні ванни оснащені гідро- або аеромасажерами. До того ж, якщо ви любите розслабитися після виснажливого робочого дня, аромаванна швидко відновить сили та покращить сон. Ванну потрібно приймати не раніше ніж через 1,5-2 години після їди і значних фізичних та психічних навантажень, оскільки ванна стимулює приплив крові до шкіри.

Зараз у продажу дуже багато засобів, зокрема солі для ванни, пінки та косметичні масла. Майже у всіх у складі є ефірні масла та екстракти рослин. Щоб підібрати собі найбільш підходящий засіб, потрібно знати,який вплив на шкіру та організм надають ці речовини. Наприклад, можна змішати ефірну олію та 30-60 гр емульгатора (сіль, вода, мед, піна для ванн, молочна сироватка) та додати суміш у воду. Також ефірну олію можна безпосередньо додати у воду. у цьому випадку вона зосереджується на поверхні води, а контактна поверхня з тілом зменшується. Тому після прийому ванни важливо повільно вставати і не витиратися рушником. Від застуди допомагають лимон, сосна, чебрець. Заспокійливу дію надають сандал, ладан. Тонізують вербена, розмарин та шавлія. А для підвищення імунітету використовуйте материнку, лаванду, мелісу, м’яту перцеву, розмарин, лимон, кедр, полин. Якщо ж ви схильні до алергічних реакцій, не рекомендується використовувати масла мандарина, апельсина, кориці, лимона.

Крім того, температура ванни має бути 37-39°. Час процедури збільшується поступово від 5 до 20 хвилин. Ароматичні ванни дають дію на тіло, а масла мають високу здатність розчинятися у жирах, тому швидко проникають в організм через сальні залози поверхневої шкіри, надаючи вплив на численні рецептори.

фото ілюстраційне www.diva.by

Перейти до вмісту