Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

В Україні створять реєстр вакцинованих проти COVID-19, – Радуцький

Для того, щоб процес вакцинування та подальшого відслідковування стану здоров’я щеплених осіб був під контролем, буде розроблено реєстр вакцинації.

Про це у фейсбуці повідомив народний депутат, голова Комітету з питань здоров’я нації, голова тимчасової робочої групи з питань реформування системи охорони здоров’я Михайло Радуцький.

“Це дозволить фіксувати кількість провакцинованих, відслідковувати можливі ускладнення після вакцини, а також – надавати документи, що підтверджують отримання щеплення. Це важливо, щоб уникнути проблем при перетині кордону з країнами ЄС”, – йдеться у повідомленні Радуцького.

За його словами є вірогідність, що незабаром цілком звичними стануть довідки про вакцинування, або так звані паспорти щеплень. І Україні треба подбати про це питання заздалегідь. Я вважаю, що реєстр потрібно синхронізувати із додатком «Дія». Щоб людина могла через цей додаток отримати довідку, або паспорт, який би визнавався не лише в Україні, але й в усьому світі. Адже усі цивілізовані країни світу обговорюють кроки для захисту своїх громадян від потенційної загрози.

Читайте також: В Україні вакцинація проти COVID-19 проходитиме у п’ять етапів: хто першим отримає щеплення

“Завдання для МОЗ, МЗС та інших відомств забезпечити логістику Pfizer/BioNTech в Україну. Вакцину можна перевозити лише за температури не вищій за -70. Це не так просто: я навіть не пригадаю випадків, коли медичний препарат потребував таких екстраординарних умов для перевезення. Логістичні компанії, які здатні це виконати, є. До кінця тижня уряд повинен визначився з підрядником, який здійснюватиме транспортування. Жодна вакцина у світі не пройшла всіх стадій випробування. Вакцини почали використовувати у режимі екстреного застосування. Велике питання – чи дозволяє українська нормативно-правова база імпортувати вакцини на таких умовах. Фракція «Слуга народу» має намір найближчим часом запропонувати законодавчі зміни, які зможуть вирішити цю проблему”, – зазначив нардеп.

Радуцикий нагадав, що реєстрація вакцин в Україні – це лише кілька днів. Крім того, очікуємо на прийняття парламентом проєкту, який посилює кримінальну відповідальність за ввіз неякісної або фальсифікованої вакцини.

“МОЗ законтрактовувало 1 млн 900 тисяч доз вакцин китайського виробництва Sinovac. Навколо цього препарату точаться дискусії: уряди деяких країн стверджують, що її ефективність на рівні 50%. За українським законодавством вакцина, ефективність якої менше 70%, не має шансів потрапити до країни. Загалом за оптимістичним перебігом подій ми маємо у лютому отримати 700 тисяч доз вакцини Sinovac, якщо буде доведена її ефективність, і перші 210 тисяч доз компаній Pfizer/BioNTech, або Moderna за програмою Covax”, – написав Радуцький.

Перейти до вмісту