Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство 

Упроваджувати дистанційну освіту вчителям Полтавщини допомагатиме цифровий репозитарій

У січні  2021 року  для вчителів Полтавщини запрацював репозитарій матеріалів із дистанційної освіти.

Новий цифровий освітній ресурс створено Полтавським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти ім. М. В. Остроградського.  Це електронний архів для накопичення, зберігання та забезпечення довготривалого  та надійного доступу користувачів до наукових, освітніх  і методичних матеріалів спільноти Інституту й учителів області.

Основні “технічні” ознаки репозитарію – це вільний онлайновий доступ користувачів до всіх його документів та їх вільне використання з освітньою метою.

“Репозитарій створено на окремому сервері інституту з використанням програмного забезпечення DSpace у рамках програми “Опікуємося освітою” Полтавської обласної ради. Для авторів розміщення матеріалів у репозитарії є абсолютно безкоштовним. Так само  і кінцевий користувач цього електронного архіву – учитель – отримує вільний безкоштовний доступ до всіх його ресурсів”, – говорить заступник директора з питань дистанційної освіти ПОІППО ім. М. В. Остроградського  Вадим Пилипенко.

За його словами,  основна мета діяльності новоствореного електронного архіву  – допомогти вчителям Полтавщини у впровадженні дистанційних технологій навчання в освітній процес, а особливо на сучасному етапі, коли вони щонайактивніше застосовуються. Тому всі матеріали репозитарію мають вектор на реалізацію дистанційного навчання.

“Це перший в області відкритий ресурс, де планується акумулювати матеріали для педагогічних працівників у електронному вигляді. Розробки репозитарію педагоги можуть використовувати під час дистанційного, змішаного й очного навчання”, – додає завідувачка центру підтримки дистанційної освіти і цифрової грамотності ПОІППО ім. М. В. Остроградського Світлана Шостя.

Наразі в репозитарії містяться 144 авторські навчальні  розробки з дистанційної освіти. Це матеріали учасників та переможців Обласного ярмарку кращих розробок навчальних матеріалів для дистанційного компонента освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти, що відбувся в листопаді-грудні 2020 року.

Автором репозитарію може стати кожен шкільний педагог Полтавщини, який захоче поділитися своїм досвідом у форматі  електронної публікації. Для цього майбутньому автору достатньо зайти на сторінку репозитарію, заповнити  спеціальну форму, завантажити свій матеріал та успішно пройти рецензування.

В інституті називають принаймні 2 важливі  переваги використання вчителями репозитарію у їхній щоденній педагогічній праці. Перевага 1 – це заощадження часу під час пошуку  якісної інформації для підготовки до уроків, оскільки функцією репозитарію є представлення якісних навчальних матеріалів. Як зазначалося, перед оприлюдненням на цьому сервері всі публікації проходять премодерацію. Перевага 2 – можливість для кожного вчителя презентувати свої напрацювання, ділитися власним досвідом із колегами.

Наразі репозитарій – це декілька колекцій, назви яких ідентичні назвам освітніх галузей Державного стандарту базової середньої освіти та Державного стандарту початкової загальної освіти. У зазначені колекції входять розробки уроків, фрагментів уроків, цілі тематичні комплекси уроків, презентаційні матеріали, посилання на електронні ресурси. Багато також розробок навчальних матеріалів, підготовлених на стику шкільних дисциплін, тому їх можна використовувати під час бінарних уроків, наприклад, інформатики  і географії, біології і фізичної культури.  Як краще здійснювати пошук у репозитарії? Зважаючи на мультидисциплінарність, міджгалузевість представлених матеріалів, найліпше це робити за ключовими словами теми пошуку.

“Репозитарій сприятиме кращій освітній комунікації, популяризуватиме роботу вчителів області в галузі дистанційної освіти, допоможе сформувати ефективне віртуальне середовище для поліпшення рівня задоволення інформаційних запитів педагогів. Презентовані матеріали якісно поповнять методичні скриньки кожного педагога – відвідувача репозитарію. Для школярів Полтавщини це означатиме збільшення кількості цікавого матеріалу на уроках, а відтак, підвищення їхньої мотивації до навчання”,  – переконаний директор ПОІППО ім. М. В. Остроградського  Віталій Зелюк.

 

Олена Стоцька, керівник прес-центру ПОІППО ім. М. В. Остроградського

 

 

ФОТО: НУШ

Перейти до вмісту