Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Кременчуці попередили масштабну аварію на теплотрасі

У Кременчуці завдяки потеплінню вдалося ліквідувати масштабну аварію на теплотрасі. Ця аварія, у випадку морозів, могла залишити кременчуцький мікрорайон Раківка та ПАТ «КВБЗ» без тепла до самої весни.

Про це йдеться у повідомленні Крюківського вагонзаводу (ПАТ «КВБЗ»).

Так, 22 січня зранку черговий персонал теплоелектроцеху ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» виявив значну втрату води у трубопроводі – близько 40 кубічних метрів на годину. КП «Теплоенерго» попередили про можливу аварію. Водночас розпочали пошук у себе. Незабаром виявилося, що протікає у тепловій камері 1/6 на підвальному трубопроводі діаметром 300 мм мережі, якою опікується «Теплоенерго».

Система трубопроводів на Раківці влаштована так, що цей великий мікрорайон поділений на ділянки. Тобто, можна перекрити аварійну і займатися ремонтом, а інші працюватимуть у звичайному режимі. На прохання комунальників, на КВБЗ зменшили тиск у мережі. Однак виявилося, що засувки не здатні повністю відсікти подачу теплоносія та втримати тиск системи теплозабезпечення. Адже «Теплоенерго» не подбало про їх планово-попереджувальні ремонти, підготовку до роботи в осінньо-зимовий період. Комунальники просили негайно припинити подачу теплоносія на весь мікрорайон для можливості виконання робіт з ліквідації аварії.

Цю інформацію передали керівництву КВБЗ й прийнято рішення про повну зупинку теплогенеруючого обладнання теплоелектроцеху ПАТ «КВБЗ» до усунення пориву на трубопроводі. Від найгірших наслідків аварії врятувало лише значне потепління.

“Це – безпрецедентний випадок! Навіть старожили не пам’ятають за останні кілька десятиріч випадку, щоб довелося взимку зупиняти теплоелектроцех КВБЗ. Аварія за своїми масштабами могла призвести до техногенної катастрофи місцевого рівня”, – обурюються на КВБЗ.

Роботи з ліквідації протікання було завершено лише о 19.45, після чого завод одразу розпочав заповнення теплової мережі. О 21.10 циркуляцію теплоносія в ній повністю відновили, а о 21.35 запрацювало теплогенеруюче обладнання, тож теплоносій на мікрорайон теплоелектроцех ПАТ «КВБЗ» подав близько 22 години. Ліквідація аварії тривала понад 12 годин. Але, через значні втрати теплоносія з системи через протікання трубопроводу, до систем опалення житлових будинків потрапило повітря. Тож працівникам комунальних служб довелося ще протягом кількох діб виконувати роботи з відновлення теплозабезпечення деяких будинків мікрорайону.

Аварія на тепловій мережі через втрату великої кількості очищеної та хімічно підготовленої води призвела до значних незворотних фінансових втрат ПАТ «КВБЗ». Але це лише крапля у порівнянні з можливими втратами підприємства та мешканців мікрорайону, якби аварія сталася за температури повітря 15-20 градусів морозу (який був лише кілька днів тому).

Згідно з повідомлення КВБЗ, міські комунальні служби Кременчука продемонстрували неготовність і неспроможність контролювати ситуацію. Вони ліквідували порив і пішли. А в багатьох будинках ТОВ «Місто для людей» та ОСББ почали тільки зранку 23 січня та протягом наступних днів перейматися тим, щоб ліквідувати повітряні пробки і забезпечити подачу тепла в усі квартири.

Таким чином у Кременуці сталася надзвичайна ситуація. У таких випадках створюється спеціальна комісія, штаб, які керують діями організацій, координують роботу. І керівник цього штабу не мав права покидати мікрорайон, поки кожен багатоповерховий будинок не відзвітує про те, що подачу тепла в оселі поновлено.

У цьому випадку саме фахівці КВБЗ оперативно спрацювали у надзвичайній ситуації. Проте ця аварія має змусити міських чиновників вкотре замислитися про стан мереж міста та нагадати, що для безаварійної роботи систем життєзабезпечення варто вчасно виконувати їх поточні та капітальні ремонти.
“Ми вважаємо, що цей випадок має стати уроком для всіх нас. Пропонуємо розглянути ситуацію, що виникла, на засіданні міськвиконкому. Дати оцінку діям фахівців, розставити акценти та підготувати відповідний документ, який регламентуватиме дії відповідальних осіб під час надзвичайних ситуацій в місті”. – сказано у повідомленні КВБЗ.
Фото: КВБЗ
Перейти до вмісту