Ви тут:
Суспільство Україна 

ЦГЗ спростував інформацію про появу нових хвороб у Конго

Днями в низці західних і українських ЗМІ з’явилися новини про «Хворобу Х» — нову смертельну хворобу, яку виявили в Демократичній Республіці Конго. Ці новини неправдиві та не мають підґрунтя.

Про це повідомили у Центрі громадського здоров’я.

Джерелом для поширення неправдивої інформації стала стаття, що була опублікована 22 грудня в CNN до документального фільму «The Coming Contagion» («Прийдешнє зараження») про ризики появи нових хвороб через вирубку тропічних лісів у Демократичній Республіці Конго та торгівлю дикими тваринами.

Як зазначається в статті — пацієнтка з захворюванням із вираженим геморагічним синдромом можливо є нульовою пацієнткою «Хвороби Х», проте дана гіпотеза в статті не підтверджується.

Згадана «Хвороба Х» — це гіпотетична назва можливого спалаху, який, як непокояться вчені та та експерти в галузі охорони здоров’я, може призвести до серйозних захворювань у всьому світі. Всесвітня організація охорони здоров’я включила «Хворобу X» до глобального переліку захворювань і патогенів, які мають пріоритет для досліджень та розробок у контексті надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров’я.

У регіональному офісі ВООЗ в Африці зазначають, що причин для занепокоєння немає. Жодних згадок, окрім цієї статті, про хворобу немає.

Зокрема, у статті цитують професора Жана Жаака Муембе Тамфума, який допомагав виявити вірус Ебола в 1976 році. Він говорить про можливу появу нових патогенів, що походять із тропічних лісів Африки, та становлять загрозу для людства. Наразі Муембе продовжує працювати над лабораторним виявленням нових хвороб.

У статті зазначається, що завдяки таким лабораторіям із біобезпеки 3 рівня, де є можливість секвенування геномів та обладнання світового класу, працює система раннього виявлення та попередження про нові спалахи таких відомих хвороб, як Ебола, і для ще невиявлених хвороб, перш ніж вони зможуть спричинити нові пандемії.

Перейти до вмісту