Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Шмигаль у Раді розповів про етапи вакцинації українців проти COVID-19

Імунізація населення безпечною та ефективною вакциною проти COVID-19 є найважливішим компонентом стратегії Уряду у подоланні коронавірусної інфекції. Уряд має чіткий план з проведення вакцинації.

Про це у Верховній Раді розповів Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Уряд законтрактував необхідну кількість вакцин, які потрібні, щоб всі бажаючі цього року отримали згоду вакцинуватись. Підготував для цього логістичну інфраструктуру, аби розпочати вакцинацію вже у лютому. До кінця 2022 року маємо охопити вакцинацією близько 50% населення. Україна буде забезпечена необхідною кількістю безпечних вакцин. І це відбудеться у заплановані строки. В лютому маємо отримати 100 000 – 200 000 вакцин Pfizer. Також Україна може отримати Novavax, AstraZeneca, Sanofi. Використовувати вакцину будемо, якщо її ефективність буде більшою за 70%”, – повідомив Шмигаль.

За словами Дениса Шмигаля, план вакцинації включає в себе п’ять етапів.

В рамках першого етапу планується вакцинувати 367 тисяч людей. А саме,  медичних працівників, які надають допомогу хворим на коронавірусну хворобу в умовах стаціонару, та військових, які беруть участь в ООС, людей в будинках для людей похилого віку.

Другий етап – 2 млн 540 тисяч людей. Вакцинують людей з надзвичайно високим ризиком інфікування (соцпрацівники, люди +80, інші медичні працівники).

Третій етап – 7,2 млн людей. Вакцинують людей з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 та тих, які виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави ( працівники ДСНС, поліції, вчителі та інші).

Четвертий етап – Вакцинація людей з підвищеним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 (дорослі із супутніми захворюваннями).

П’ятий етап – всі інші.

“Держава готова до отримання вакцин. Підготовлена логістика. В нас є умови для зберігання вакцини до -80 градусів. Для цього перш за все будуть залучатись приватні фармацевтичні логістичні компанії. Для держави це тимчасові потреби, одноразове партнерство держави та бізнесу тут вигідніше та доречніше. Спочатку вакцинацію проводитимуть мобільні бригади. Їх склад вже сформований. Таких бригад буде більше 500. Другий та подальші етапи вакцинації  планується проводити у понад 4 тисячах пунктах щеплень. НСЗУ окремим пакетом оплачуватиме лікарням організацію та проведення щеплень проти коронавірусної інфекції”, – резюмував Шмигаль.

Перейти до вмісту