Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Рятувальники закликають не виходити на тонкий лід

Попри те, що у деяких областях температурний показник сягнув позначки нижче нуля, рятувальники застерігають, що виходити на лід наразі небезпечно: крига ще не набрала потрібної товщини, а нестійка погода створює пряму загрозу для життя та здоров’я людей, які ризикуючи життям, виходять на лід.

Так, для прикладу, на Київщині на місцевому ставку м. Миронівка під час риболовлі під кригу провалився чоловік 1978 року народження. Надзвичайники, які прибули на місце події, за допомогою рятувального кола, рятувальної мотузки та штурмової драбини дістали постраждалого з крижаної пастки, тож, на щастя, обійшлося без жертв.

Аби попередити виникнення подібних ситуацій, фахівці Служби порятунку щодня здійснюють превентивні заходи з населенням поблизу водойм на території всієї України.

Зокрема, у Полтавській області упродовж останніх кількох днів рятувальники провели рейди у містах Полтава, Гадяч, Горішні Плавні та селищах Котельва і Шишаки, нагадавши громадянам правила безпечної поведінки на льоду. Також фахівці ДСНС ознайомили рибалок з алгоритмом дій при потраплянні у крижану воду, наголошуючи, що важливо при цьому не піддаватися паніці, не робити різких рухів, уникати занурення з головою. Наприкінці профілактичних бесід фахівці Служби порятунку «101» вручили рибалкам тематичні листівки.

Рятувальники надали кілька порад щодо правил поведінки поблизу та на водоймах на початку зимового періоду, коли крига ще надто тонка.

Пам’ятайте про таке:

виходити на лід можна тільки за стійкої морозної погоди;
забороняється виходити на лід, товщина і міцність якого вам невідомі;
переходити водойми потрібно в спеціально позначених і обладнаних для цього місцях;
забороняється спускатися на лижах з крутого берега на неперевірений на міцність і товщину лід;
забороняється збиратися на кризі великими групами в одному місці;
не можна виходити на лід: у місці з’єднання річок; у випадку швидкої течії річки у цьому місці; за наявності вмерзлих у лід дошок, палиць та інших предметів; у випадку різного забарвлення льоду; під час сильного перепаду температури й потепління;
не вживайте спиртні напої біля водойм;
пильнуйте за дозвіллям дітей та пояснюйте їм небезпеку тонкої криги.

Якщо з вами сталася надзвичайна подія, або ви стали свідком такої, — не зволікайте, телефонуйте до Служби порятунку за номером 101!

Перейти до вмісту