Ви тут:
Кримінал Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

На Полтавщині виявили конвертаційний центр з оборотом понад 180 млн гривень

Працівниками податкової міліції Полтавщини під процесуальним керівництвом обласної прокуратури припинено діяльність центру мінімізації платежів у бюджет, який надавав послуги з ухилення від сплати податків та виведення грошових коштів у тіньовий сектор підприємствам реального сектору економіки Полтавської, Київської, Харківської та Дніпропетровської областей.

Про це повідомили у ГУ ДФС у Полтавській області.

“Під час досудового розслідування кримінального провадження за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України встановлено групу осіб – мешканців Полтавщини, які надавали підприємствам реального сектору економіки Полтавської та інших областей України незаконні послуги щодо безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ та конвертації безготівкових коштів у готівку”, – йдеться у повідомленні.

З використанням підконтрольних підприємств вказана група осіб налагодила імпорт матеріалів (металопрокат, труби, трикотажні полотна та інше), з якого організували виробництво товарів парко-садового та будівельного призначення. Товари  збувалися за готівкові кошти, без відображення операцій в документах бухгалтерського та податкового обліку. З метою формування незаконного податкового кредиту з ПДВ підприємствам реального сектору економіки, фактично використані для виготовлення товарів матеріали документально реалізовувалися в адресу таких підприємств, а отримані за це на рахунки кошти знімалися готівкою через банківські установи та поверталися замовникам, за виключенням 10% від перерахованих коштів, які слугували винагородою за протиправні послуги.

Протягом 2018 – 2020 років проконвертовано понад 180 млн грн, а підприємства-вигодонабувачі ухилилися від сплати податків у сумі 30 млн гривень.

За результатами проведених обшуків встановлених офісних приміщень центру мінімізації платежів в бюджет та підприємств-вигодонабувачів, місць ведення бухгалтерського обліку та проживання учасників, та їх транспортних засобів вилучено готівкові кошти в національній та іноземній валюті в еквіваленті 440 тисяч гривень, документи фінансово-господарської діяльності та податкової звітності, чорнові записи, комп’ютерну техніку, носії інформації, мобільні телефони, та інші речі і документи, що підтверджують злочину діяльність.

Наразі тривають слідчі дії.

Перейти до вмісту