Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Керівники Полтавщини звернулися з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту

Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький та голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов звернулися до мешканців області з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.

Звернення голови обласної ради Олександра Біленького.

“Шановні земляки!

27 січня світова спільнота вшановує пам’ять жертв Голокосту. Саме цього дня у 1945 році завдяки військам 1-го Українського фронту вдалося звільнити бранців найбільшого нацистського табору смерті – Аушвіц-Біркенау в Освенцимі. Однак мільйони жінок, чоловіків і дітей так і не дочекалися порятунку…

Так само не вдалося вчасно зупинити насильницьку машину комуністичного режиму, яка «проковтнула» мільйони невинних під час голодомору та політичних репресій. Ці, а також інші історичні факти вкотре нагадують нам, що будь-який режим, який має тоталітарну ідеологію, ґрунтується на ненависті, расизмі чи зверхності, є небезпечним для людства.

Схилімо голови в журбі за полеглими у безіменних могилах і печах крематоріїв. Пам’ятаймо, що життя людини – найвища цінність.

Плекаймо в серцях любов до ближніх, добро та мир!”

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов звернувся з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.

“Шановні полтавці!

27 січня ми разом з усією світовою спільнотою вшановуємо пам’ять жертв Голокосту – мільйонів людей єврейського та інших народів Європи, котрі загинули від рук нацистів у роки Другої світової війни. У цей день 76 років тому відчинилися двері на волю для тих, кому вдалося вижити у пеклі одного з найбільших нацистських таборів смерті – Аушвіц-Біркенау.

У горнилі Другої Світової війни загинуло понад 2/3 євреїв та ромів Європи.

На українських землях жертвами цієї страшної трагедії стали близько 1,5 млн представників єврейського народу. Відомі факти масових страт кочових ромів.

Не обійшла ця трагедія і Полтавщину. За роки окупації знищено більше 22 тисяч громадян єврейського походження – майже половина всього єврейського населення області. Багато українських сімей, ризикуючи життям, рятували від фашистської розправи приречених євреїв, передавали продовольство і одяг до гетто, надавали притулок. На сьогодні 36 полтавчан-неєвреїв удостоєні Державою Ізраїль звання «Праведник народів світу».

Цього дня ми не лише згадуємо жертв війни та Голокосту, але й маємо вшанувати героїв опору нацизму, виховувати молодь на прикладах толерантності та взаємоповаги між народами, духовного подвигу заради врятування життя людей.

Пам’ять про невинно винищених за національними, етнічними, релігійними, культурними ознаками має бути попередженням для людства про небезпеку, що таять в собі тоталітарні ідеології.

Схиляємо голови у скорботі за навіки полеглими. Зробимо все можливе, аби найважливіші суспільні цінності – людяність, свобода, мир та гуманізм – завжди панували на нашій землі”.

Фото: Полтавська ОДА

Перейти до вмісту