Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Фітнес для психічного здоров’я: психолог розповіла, як впоратися зі стресом

Стрес — підстерігає українців чи не на кожному кроці. Змусити нервувати можуть найменші дрібниці: звичайний затор на дорозі, несмачна кава, яку приготував невмілий бариста, великі черги в метро, погане самопочуття або коментар в соцмережі. Словом, зовнішніх подразників дуже багато. Проте, не поспішайте бігти в аптеку за валер’янкою, яка вбереже вашу нервову систему від неприємних ситуацій.

Журналісти сайту «Вечірній Київ» поспілкувалися з психологинею Альоною Грицай з КМЦ гендерної рівності, запобігання та протидії насильству та дізналися про головні лайфхаки, які допоможуть навчитися справлятися зі стресом.

Регулярний стрес призводить до нервового виснаження.

Типові ознаки нервового виснаження:

Дратівливість, яка з’являється спонтанно, без жодної причини.
Зайва чутливість, загострення сприйняття. Низькі частоти звуків викликають роздратування, а слабке світло здається надто інтенсивним.
Сентиментальність підвищується, зростає і образливість.
Проблеми з концентрацією, людина постійно на щось відволікається, погіршується пам’ять.
Виникають проблеми зі сном.
Слабкість, надмірна втомлюваність, навіть при мінімальних навантаженнях.
Характерна низька самооцінка, підвищена тривожність.

Що ж робити, коли виникає ситуація, що спричиняє негативні емоції та як їх позбутися?

«Важливо не пригнічувати емоції, а розуміти їх природу, причини виникнення та навчитися керувати своїм емоційним станом. Пригнічення власних емоцій виснажує психічну енергію та знижує стресостійкість», — коментує Альона Грицай.

Психолог зазначає, що потрібно вміти розпізнати свою емоцію.

Проаналізуйте, що спричинило появу негативної емоції

«Розуміючи, що саме ми відчуваємо, ми отримуємо можливість керувати своєю емоційною сферою. Прийміть та відчуйте її. Ті, чи інші події можуть викликати в кожного з нас безліч різних емоцій. До всіх предметів та явищ у кожного з нас є певне ставлення. І це природний процес. Якщо реакція гостра, намагайтеся заспокоїтися. Зосередьтеся на процесі свого дихання. Зробіть невеличку вправу. Глибоко вдихніть носом, затримайте дихання, повільно видихніть ротом. І так декілька разів. Проаналізуйте, що спричинило появу цієї емоції та обдумайте цю ситуацію. Визначте причинно-наслідковий зв’язок між подіями, які відбулися та емоційними реакціями», — розповідає Грицай.

На самопочуття суттєво впливає й те, як людина інтерпретує події. Коли людина сильно знервована, то мислити раціонально не завжди виходить. Тому, щоб не шкодувати про свої вчинки та слова, які ви могли сказати погарячкувавши, заспокойтесь та проаналізуйте ситуацію — це ключ до керування емоціями.

Зверніть увагу на те, як ваші емоційні реакції у відповідь впливають на тих, хто навколо вас

«Задайте собі питання. Чи можу я вплинути на обставини, що склалися? Якщо можете, коли будете готові, запишіть план дій. Якщо ні, подумайте про те, які висновки можна зробити з цієї ситуації. Та чи постійне переживання негативних емоцій може якось вплинути на вирішення ситуації та на ваше здоров’я?», — розповідає фахівець.

Піклуйтеся про себе. Знайдіть свій спосіб для виходу негативних емоцій — спорт, творчість.

Якщо ви почуваєтесь ніби вибухаєте або руйнуєтесь, вам потрібно знайти свій «вентиляційний клапан» для виходу емоцій, наприклад почніть займатись спортом

«Сучасна психологія напрацювала безліч способів та методик, для саморегуляції: дихальні вправи, практика уважності (Mindfulnees), медитація, арттерапія. Також важливо розвивати емоційний інтелект. Це сприятиме кращому розумінню своїх емоцій, почуттів, керувати ними, бути стресостійким, врівноваженим, продуктивним», — підсумовує Альона.

Якісний сон — запорука вашого здоров’я

«Часто ми жертвуємо сном заради того, аби зробити більше справ. Такий підхід тільки нашкодить вашій продуктивності та здатності думати над поточними проблемами та їх вирішенням», — пояснює Грицай.

Створіть збалансований графік

Навчіться організовувати свій робочий час, щоб контролювати ситуацію і не дати купі роботи й стресу звалитися вам на голову — створіть збалансований графік. Намагайтеся балансувати між роботою, сімейним життям та часом для себе.

Встановіть особисті кордони

Багато хто відчуває за власний обов’язок бути доступним для всіх 24/7. Це теж не найкращим чином впливає на нашу психіку, і зайвий раз дає привід для негативних емоцій. Тому визначте для себе періоди коли ви відпочиваєте, не перевіряєте електронну пошту, прийміть рішення не відповідати на робочі дзвінки ввечері або у вихідні дні тощо.

Навчіться мислити позитивно. Уникайте людей, які викликають у вас негатив

«Намагайтеся мислити в позитивному руслі, радіти кожному дню, та знаходити причини для радості! Якщо розпилятися на недоліках кожної ситуації, то можна витратити дарма усю енергію. Також, уникайте людей, які викликають у вас негатив, і не соромтеся себе похвалити хай навіть за невеликі досягнення. Не намагайтеся контролювати неконтрольоване. Багато є речей, які перебувають поза нашим контролем, особливо поведінка інших людей. Зосередьтеся на тому, що залежить саме він вас», — підсумовує психологиня.

фото ілюстраційні

Перейти до вмісту