Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Чи можна приймати ліки та алкоголь: відповідь лікарів

Під час новорічних свят складно втриматися від спокуси випити улюблений алкогольний напій. Ну, хоча би трошки… Однак слід запам’ятати, що безпечних доз алкоголю немає.

У Нацслужбі здоров’я назвали три основні небезпеки:

1. Алкоголь і лікарські препарати розщеплюються в печінці. Тривале і надмірне вживання алкоголю змушує печінку виробляти більше ферментів, що прискорюють розпад різних речовин. Це в свою чергу впливає на тривалість дії ліків, зокрема, дію інсуліну.

2. Алкоголь здатен посилювати чи послаблювати побічні ефекти ліків. Насамперед, це стосується препаратів, що використовуються при психічних розладах. Алкоголь може посилювати побічні ефекти антидепресантів, снодійних та препаратів проти тривожних станів – сонливість, уповільнення дихання та серцевого ритму до небезпечного стану.

3. Існує дуже багато захворювань, при яких вживання алкоголю категорично не рекомендують. Наприклад, це стосується інфекцій. Алкоголь уповільнює одужання організму – і це дуже серйозна причина, щоб при прийомі антибіотиків відмовитися від вживання алкоголю. При пригніченому стані алкоголь посилює депресивність і тривожність.

Читайте також: Безпечне для здоров’я Різдво: поради

Деякі лікарські препарати у поєднанні з алкоголем можуть призвести до дуже важких побічних наслідків для здоров’я.

Ви маєте знати, що:

– Знеболювальні і протизапальні препарати (ібупрофен, ацетилсаліцилова кислота тощо) у поєднанні з алкоголем зумовлюють біль, кровотечу та виразку шлунка, ушкоджують печінку.

– Протидіабетичні препарати у поєднанні з алкоголем знижують рівень цукру в крові, можуть призвести до нудоти, головного болю, почервонінню обличчя, перепадів артеріального тиску і частоти серцевих скорочень.

– Ліки проти серцево-судинних хвороб – спричиняють аритмію чи тахікардію, запаморочення, перепади артеріального тиску, втрату свідомості.

– Антидепресанти при взаємодії з тираміном червоного вина підвищує артеріальний тиск до небезпечного рівня.

– Алкоголь посилює побічні ефекти антигістамінних препаратів – виникає сонливість, ризик втрати рівноваги, різко знижується артеріальний тиск.

– Ліки, які призначають при тривожності та епілепсії, у поєднанні з алкоголем призводять до порушення пам’яті, координації, погіршення дихання, запаморочення, передозування ліками.

– Поєднання антикоагулянтів з алкоголем спричиняє ризик внутрішніх кровотеч або тромбозів.

– Щодо вітамінів та мінералів, то алкоголь перешкоджає засвоєнню вітамінів В1, В6, В12 та цинку.

Перейти до вмісту