Ви тут:
PROвсе Суспільство 

5 гормонів щастя, які можна “підняти” самостійно

Бути щасливими хочуть усі, але не всі знають, що на наше відчуття щастя впливають навіть гормони.

Нейромедіатори, гормони і нейропептиди – у популярній літературі ці речовини часто називають “гормонами радості”. До них відносяться дофамін, серотонін і окситоцин. На жіночий настрій впливають також естроген і прогестерон, пише Наша мама.

Дофамін
Дофамін — критично важлива речовина для підтримки нашого благополуччя. Занадто низький його рівень призводить до депресії, смутку, страху, негативного мислення, розгубленості та іншим емоційним і психічним проблемам.

Ось кілька способів, з допомогою яких можна збільшити рівень дофаміну в організмі:

– фізичне навантаження.
– складіть список справ і викреслюйте з нього завершені.
– вживайте продукти, що стимулюють вироблення дофаміну: курячі яйця, зелений чай, молоко, кавун, кава, мигдаль, банани, чорний шоколад і йогурт.
– слухайте веселу музику
– практикуйте медитацію і йогу.

Окситоцин
Підвищення рівня окситоцину в крові викликає у людини почуття задоволення, зниження страхів і тривог, почуття довіри і спокою поруч з партнером.

На фізіологічному рівні окситоцин запускає механізм прихильності: саме окситоцин прив’язує жінку до сексуального партнера, а чоловікові створює романтичний настрій і готовність бути вірним.

Щоб підвищити рівень гормону прихильності:

– частіше обіймайтеся, цілуйтеся, займайтеся сексом;
– говоріть компліменти і ведіть душевні розмови;
– намагайтеся перебувати в дружньому колективі;
– влийтеся у середу фанатів на концерті, уболівальників на матчі, членів великої спортивної команди тощо;
– медитуйте або частіше моліться;
– заведіть вихованця і обіймайте його як можна частіше.

Серотонін
Серотонін — це нейромедіатор, який регулює настрій і психологічне самопочуття людини. Порушення вироблення (або порушення процесів засвоєння) серотоніну провокує погіршення настрою і депресію.

Секреція серотоніну має безпосередній вплив не тільки на настрій, але і на когнітивні функції, сон і навіть роботу травлення (близько 90% серотоніну в організмі знаходиться в шлунково-кишковому тракті).

Як підвищити у себе рівень серотоніну?

– Вживайте їжу те, що містить триптофан: яйця, молочні продукти, нежирні сорти м’яса, горіхи і зернові.
– Ходіть на масаж і займайтеся спортом.
– Більше перебувайте на сонці.
– Вживайте менше цукру.
– Вживайте більше магнію і вітамінів групи B.

Естроген
Якщо у жінки дітородного віку недолік естрогену, симптоми найбільш часто проявляються різкою зміною настрою, «холодністю» в ліжку, погіршенням пам’яті та іншими симптомами.

Як відновити баланс естрогену в організмі?

– Варто налагодити шляхи виведення естрогену — печінку і кишечник. Для підтримки роботи печінки — вітаміни групи В, С, білок, селен.
– Приберіть з раціону цукор і прості вуглеводи (борошняне, білий рис, макарони), бо він підгодовує патогенні бактерії в кишечнику, що порушує виведення естрогену.
– Збільште кількість клітковини (овочі) в раціоні, щоб вивести надлишок естрогену. Для цього підходить лігнін — нерозчинне харчове волокно з бобових, моркви, насіння, груш.
– Не можна розігрівати їжу в пластикових контейнерах в мікрохвильовій печі, так відбувається збагачення їжі чужорідними естрогенами.

Прогестерон
У віці від 35 до 50 років рівень естрогенів знижується на 35%, а концентрація прогестерону падає на цілих 75%.

Таке швидке зниження прогестерону у порівнянні з естрогенами призводить до дуже плачевних наслідків, а саме: до важкого передменструального синдрому, депресивного стану, мастопатії, порушення роботи “щитовидки”.

Ось кілька природних способів підвищити вироблення гормону прогестерону:

– Вживайте продукти, які допомагають організму виробляти власний прогестерон: м’ясо (яловичину, курку, індичку), а також молочні продукти і жовтки яєць.
– Додатково вживайте вітамін C.
– Уникайте вживання трав, які підвищують рівень естрогенів.
– Їжте їжу, багату цинком і магнієм.
– Вчіться уникати стресів.
– Відмовтеся від шкідливих звичок.

Перейти до вмісту