Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Житлові субсидії не підлягають оподаткуванню ПДФО та військовим збором, – полтавські податківці

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розд. IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), відповідно до п. 162.1 ст. 162 якого платником податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Про це повідомили в Головному управлінні ДФС у Полтавській області.

Згідно з п.п. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 ПКУ об’єктом оподаткування фізичної особи – резидента є, зокрема, загальний місячний (річний)
оподатковуваний дохід.

Пунктом 164.2 ст. 164 ПКУ встановлено перелік доходів, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.
При цьому, зазначені доходи є об’єктом оподаткування військовим збором (п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Крім того, кінцевий перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, визначений ст. 165 ПКУ, до яких, зокрема, відноситься дохід у вигляді суми державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги, компенсацій (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник
податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального трахування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту інвалідів згідно із законом (п.п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Підпунктом 1.7 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ передбачено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 із змінами та доповненнями затверджено Положення про порядок призначення житлових субсидій (далі – Положення № 848), яким визначений механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті Міністерством соціальної політики України для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі, умови призначення та порядок надання громадянам таких житлових субсидій.

Пунктом 3 Положення № 848 визначено, що житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком.

Призначення житлових субсидій та контроль за їх цільовим використанням здійснюються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення (п. 9 Положення № 848).

Виплата житлових субсидій у грошовій готівковій формі здійснюється шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соціального захисту населення коштів на рахунок громадянина, якому призначено житлову субсидію, відкритий в установі уповноваженого банку, або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта» (п. 115 Положення № 848).

Отже, житлові субсидії, виплачені громадянам на рахунки, відкриті в установах уповноважених банків, або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта», не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

Перейти до вмісту