Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Закон щодо реорганізації громад і районів: Мінрегіон розпочав координаційні наради з регіонами

У Міністерстві розвитку громад та територій України розпочались онлайн-наради з іншими центральними органами виконавчої влади та ОДА щодо реалізації положень Закону України № 1009-IX (законопроект 3651-д) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій», який набув чинності 6 грудня цього року.

Про це повідомили у пресцентрі ініціативи “Децентралзація”.

«Багато з новостворених районних рад і рад громад організовують свою діяльність у геть нових для них умовах, а деякі – практично “з нуля”. І їм зараз потрібна конкретна допомога – роз’яснення, покрокові алгоритми, зразки документів. Мінрегіон,  колеги з деяких міністерств та профільні асоціації це вже роблять. І до цього мають долучитися усі дотичні органи центральної виконавчої влади. Мало просто давати посилання на закон – усі мають бути зацікавлені у тому, щоб створити єдину чітку правозастосовчу практику, звернути увагу посадовців та депутатів ОМС на приписи закону, ігнорування яких може спричинити істотні порушення прав мешканців громад. Тут ми також дуже розраховуємо на допомогу обласних державних адміністрацій, які краще знають ситуацію в районах і громадах свого регіону, розуміють, хто з органів місцевого самоврядування якої підтримки потребує. Ми усі з вами маємо спільну мету – підвищення якості і доступності послуг у кожній громаді, отже залишатися осторонь на такому важливому етапі реформи вже не можна», – звернувся до учасників заходу заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

Учасники першої наради обговорили питання правонаступництва щодо майна спільної власності територіальних громад ліквідованих районів, прав та обов’язків ОМС, що припиняються.

Як відомо, Закон, серед іншого, зобов’язує районні ради ліквідованих районів передати до органів місцевого самоврядування територіальних громад усі об’єкти спільної власності згідно із розмежуванням видатків на їхнє утримання.

Мінрегіон разом з експертами надали покроковий алгоритм передачі спільного майна та прав засновників комунальних закладів, установ та підприємств у власність громад.

«Зараз, на мою думку, місцеве самоврядуванням має пройти вирішальне випробування на зрілість. При прийнятті законопроекту № 3651-д одним з найдискусійніших стало питання, чи впораються органи місцевого самоврядування з розподілом майна та майнових прав, обумовленого змінами у адміністративно-територіальному устрої. Були пропозиції взагалі не давати таких повноважень радам, а одразу вирішити це питання на рівні закону. Поки що вдалося відстояти ідею, яка не дозволяє законодавцю змінювати правовий режим майна комунальної власності без рішення місцевих рад. Однак, якщо виявиться, що місцеве самоврядування не спроможне впоратися із цими функціями, законодавець буде змушений взяти ці повноваження на себе. Тобто, від того, як найближчими місяцями депутати місцевих рад будуть виконувати закон, без перебільшення, буде залежати подальша доля місцевого самоврядування», – сказала Віра Козіна, експерт з правових питань, одна з авторок консультаційних матеріалів з організації перших кроків новообраних місцевих рад та їхніх виконавчих органів в умовах адміністративно-територіальної реформ, які є ТУТ.

У Мінрегіоні запропонували учасникам наради розміщувати усі необхідні для реорганізації громад та районів матеріали і роз’яснення, підготовлені центральними органами виконавчої влади, експертами чи профільними асоціаціями, на головному порталі реформи «Децентралізація».

Перейти до вмісту