Як захистити себе: поради ВООЗ
Всесвітня організація охорони здоров’я надала рекомендації, які допоможуть вберегти ваше здоров’я.
Про це йдеться на сайті Центру громадського здоров’я.
Серед рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я:
- Вакцинуватися. Деякі вакцини можуть попередити серйозні бактеріальні захворювання, як, наприклад, менінгіти та пневмонії й отити, які можуть викликати такі збудники як пневмокок та менінгокок. Тому вакцинація проти пневмокока та менінгокока важлива.
- Стежити за гігієною. Гігієнічно готувати їжу, тримати її за відповідної температури.
- Тримати дистанцію з людьми, що хворіють.
- Практикувати безпечний секс.
- Стежити за гігієною ротової порожнини, в тому числі регулярно проходити профілактичні огляди у лікаря-стоматолога.
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь та небезпечних бактерій, Центр громадського здоров’я України радить:
Мити руки й робочу поверхню:
- мікроби, які здатні викликати захворювання (передусім, харчові отруєння) можуть виживати та розмножуватися по усій кімнаті;
- мийте руки з милом та водою протягом 20 секунд до, під час і після приготування їжі, а також перед її вживанням;
- посуд, дошки для нарізання та робочу поверхню необхідно мити гарячою мильною водою;
- фрукти й овочі слід промивати під проточною водою.
Роздільно зберігати сире м’ясо, морепродукти і яйця — вони можуть бути джерелом інфекції:
- використовуйте окремі дошки для нарізання і тарілки;
- зберігайте сире м’ясо, птицю, морепродукти якомога далі від інших продуктів навіть у холодильнику.
Термічно обробляти:
- їжа стає безпечною, коли під час приготування температура всередині страви стає достатньо високою, аби знищити мікроби (єдиний спосіб визначити чи правильно приготована їжа — використати харчовий термометр, оскільки її безпечність оцінити неможливо ні за кольором, ні за смаком, ні за текстурою).