Ви тут:
Суспільство 

Як реагувати на сексуальні домагання на роботі: поради

Сексуальні домагання на роботі і під час навчання – тема, яку прийнято замовчувати. Суб’єкт і адресат такої сексуальної поведінки часто перебувають в ієрархічних відносинах. Тож жертви ризикують, розголошуючи деталі того, що відбувається. Дорослі люди будь-якої статі бояться начальників, жінки – громадського осуду, чоловіки – висміювання, діти – вчителів.

Важливо розуміти природу харасменту – це слова, жести та дії, які можуть образити людину, принизити її гідність, систематичне порушення особистих кордонів, яке відбувається у ієрархічних відносинах, інформує Telegram-канал Читай. Запобігай. Не допускай”.

“Харасмент – це англійське слово, яке означає “переслідування”, “домагання”. ООН називає харасментом докучання, сексуальні натяки, жести та інші дії, які можуть образити або принизити іншу людину. Такі дії порушують недоторканість приватного життя іншої людини”.

Харасмент – це не лише коли до вас домагаються. Це жарти з секусуальним підтекстом, постійне вживання стереотипічних висловів у вашу сторону, погрози і шантаж. Це коли відмова від інтимного спілкування передбачає відкритий конфлікт чи проблеми для постраждалої особи. Харасмент дає агресорові відчуття влади над жертвою, відчуття власної безкарності – особливо враховуючи, що постраждалій особі вкрай важко довести факт харасменту зазвичай.

Кілька порад, як діяти, якщо це відбувається з вами:

    • Найважливіша – зберігати будь-які докази. Фіксуйте на аудіо чи відео прояви харасменту, принаймні, записуйте, коли і що сталося, і хто може свідчити у ваш захист.
    • Не менш важливо виробити тактику поведінки з харасером. Завжди фіксуйте власні кордони, якщо вам неприємна увага чи спілкування з людиною – озвучте це. Можливо, людина не знає, що така її поведінка неприйнятна і неприємна.
    • Не бійтесь попросити про допомогу – звернутись, наприклад, до ейчара, чи адміністрації закладу.

Найскладніше в ситуації харасменту – повірити власним відчуттям і не відмахуватися від них як від чогось незначного. Якщо відчуваєте, що особисті кордони систематично порушують, значить, мова йде саме про сексуальні домагання.

Наостанок, пропонуємо добірку цікавих фільмів з цієї проблематики: оскароносний фільм “Скандал”, “З мене досить”, “Сестри Магдаліни”, “Північна країна”, “Льодяник”, “Довіра”, “Дівчина з татуюванням дракона”, “Презумпція невинності”, “Полювання”, “Дружина поліцейського”, “Ходімо зі мною”, “Бути Харві Вайнштейном”, “Асистентка”.

Фото: ілюстративне

Перейти до вмісту