Ви тут:
Суспільство ТОП-новина 

Як правильно ходити по слизьких вулицях: поради медиків та рятувальників

Вулиці Полтави та більшості населених пунктів  області перетворилися на суцільну ковзанку через ожеледицю і льодяний дощ, що пройшов ввечері 13 грудня. 

Щоб зменшити ризик травм, в ДСНС радять:

Як можна зменшити ризик травм у ожеледицю

  • Будьте готові впасти, про всяк випадок, під час ходьби.
  • Ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, а ступайте на всю підошву. Руки повинні бути не зайняті торбами. Пам’ятайте, що поспіх збільшує небезпеку слизоти, тому виходьте із будинку не поспішаючи.
  • При порушенні рівноваги швидко присядьте  це найбільш реальний шанс утриматися на ногах.
  • Падайте в ожеледицю з мінімальним збитком для свого здоров’я. Відразу присядьте, щоб знизити висоту. У момент падіння стисніться, напружте м’язи, а доторкнувшись до землі, обов’язково перекотіться удар, спрямований на вас, розтягнеться і витратить свою силу при обертанні.
  • Не тримайте руки в кишенях це збільшує можливість не тільки падіння, але й отримання більш важких травм, особливо переломів.
  • Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони вкриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає травмувань.
  • Не прогулюйтеся з самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та вилетіти на дорогу, а автомобіль може виїхати на тротуар.
  • Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю. Пам’ятайте, що в ожеледицю значно збільшується гальмовий шлях машини і падіння перед автомобілем, що рухається, приводить як мінімум до каліцтв, а можливо, і до загибелі.
  • Небезпечні прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. У стані сп’яніння травми частіше всього важкі, всупереч переконанню, що п’яний падає завжди вдало. У стані сп’яніння люди не такі чутливі до болю і при наявності травми своєчасно не звертаються до лікаря, що завдає згодом додаткові проблеми та неприємності.
  • Якщо ви впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль у суглобах, утворилися пухлини терміново зверніться до лікаря в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками.
  • Тримайтеся подалі від будинків, ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже велику небезпеку являють собою бурульки, особливо у період танення льоду та снігу.

Читайте також: Через ожеледицю у Полтаві до травмпункту звернулося пів сотні людей

Також перед виходом з будинку варто змайструвати на підошви та підбори взуття “льодоступи”:

    • прикріпіть на підбори перед виходом шматок поролону (за розмірами каблука) або лейкопластиру;
    • наклейте лейкопластир чи ізоляційну стрічку на суху підошву і підбори (хрест-навхрест або східцем) і перед виходом натріть піском (на один-два дні вистачає);
    • натріть наждаковим папером підошву перед виходом, а краще прикріпіть його на підошву (але від води піщини наждакового паперу рано чи пізно обсипаються);
    • намажте на підошву клей типу “Момент” та поставте взуття на пісок, після цього сміливо виходьте на вулицю.

Кращими для льоду є підошви з мікропористої чи іншої м’якої основи та без високих підборів. Літнім людям краще в “слизькі дні” взагалі не виходити з будинку. Але якщо потреба змусила, не соромтеся взяти палицю з гумовим наконечником або з шипом. Якщо у вас з собою торба, то вона повинна бути тільки такою, яку можна носити через плече. Пам’ятайте, що дві третини травм люди старші 60 років отримують при падінні. Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводу – небезпечні для здоров’я. Не виходьте без потреби на вулицю, якщо ви слабкі. Зачекайте поки не приберуть сніг і не розкидають пісок на обмерзлий тротуар.

Якщо ж вберегтися не вдалося, в МОЗ нагадали: є різні види травмування, тож відповідно до них має бути надана і перша медична допомога.

Забій

Забій (забиття) – це травма шкірного покриву без його цілісності. Її можна отримати при падінні, ударі тупим предметом. Травмоване місце стає набряклим. На ньому з’являється синець. Через розрив великих судин під шкірою накопичується кров (гематоми).

Забої можуть порушувати функції пошкодженого органу. Забій м’яких тканин викликає лише біль і помірне обмеження руху кінцівок, натомість забої внутрішніх органів можуть стати навіть причиною смерті.

При забої потрібно забезпечити пошкодженій ділянці тіла спокій. Щоб припинити крововилив у м’які тканини треба накласти тугу пов’язку та підняти уражену ділянку тіла. Для того, щоб зменшити біль та запальні явища прикладіть до травмованого місця щось холодне. Дезінфікуйте забій, якщо на ньому є подряпини. При серйозних забоях внутрішніх органів одразу звертайтеся до лікаря.

Розтягнення

Вони можуть виникати через рухи у невластивий для суглоба напрям і рухах у суглобі, що перевищують його фізіологічний об’єм. Для розтягнень характерна поява різкого місцевого болю. При цьому значно порушуються функції суглобів.

Перша допомога при розтягненнях:

“I” (ice – лід) – прикладіть лід до місця травми. Це зменшить біль і набряк.
“С”(compression-тиск) – використайте тугу пов’язку на ушкоджений суглоб. Проте пам’ятайте, що вона не повинна порушувати звичайного кровообігу і чутливості шкіри ушкодженої кінцівки.
“Е”(elevation-підняття) – тримайте травмовану кінцівку вище рівня серця, це допоможе зменшити приплив крові, що дозволить зменшити набряки.

Якщо постраждалий відчуває надмірний біль або травмоване місце дуже набрякло потрібно звернутися за кваліфікованою допомогою.

Вивих

Це зсув суглобових кінців кісток. Він може супроводжуватися розривом суглобової капсули.

Найчастіше вивихи бувають у плечовому суглобі, у суглобах нижньої щелепи та пальців рук.

Ознаки вивиху:

біль у кінцівці
деформація ділянки суглоба
відсутність активних і неможливість пасивних рухів у суглобі
кінцівка зафіксована у неприродньому положенні
зміна довжини кінцівки.

Перша допомога при вивиху повинна зменшити біль, тому прикладіть щось холодне до пошкодженого суглоба та випийте знеболювальне. Зафіксуйте пошкоджену кінцівку у тому положенні, яке вона набула вже після травмування. Якщо постраждала нижня кінцівка, потрібно знерухомити її за допомогою шин або підручних засобів. Якщо постраждала верхня – підвішати її на косинці.

Ні в якому разі не вправляйте вивихнути кінцівку. Це може зробити лише людина з медичною освітою.

Перелом

Він буває відкритим і закритим. Для відкритого перелому характерні біль, наявність рани у місці перелому та кровотеча, неприродне положення кінцівки, хрускіт у місці перелому та уламки кістки в рані.

Закритий перелом має ті ж симптоми, проте відсутня рана. На місці перелому утворюється гематома, кінцівка збільшується в об’ємі.

Перша допомога постраждалим з переломом:

Спочатку переконайтеся, що навколо безпечно
Огляньте постраждалого. Оцініть чи потерпілий знаходиться при свідомості та частоту його дихання.
Викличте екстрену медичну допомогу за номером 103
Почніть серцево-легеневу реанімацію, якщо постраждалий не дихає.

Якщо ви побачили у потерпілого ознаки відкритого перелому, надайте першу допомогу у такому порядку:

Розріжте одяг над раною
Накладіть на рану чисту, стерильну пов’язку
Допоможіть травмованій людині прийняти положення, яке завдає найменше болю
Зафіксуйте пошкоджену кінцівку (накладіть шину чи використайте підручні засоби)
Вкрийте людину термопокривалом/покривалом.

При закритому переломі повторіть теж саме, починаючи з пункту №3. До прибуття екстреної медичної допомоги постійно наглядайте за травмованою людиною. Якщо стан постраждалого до приїзду швидкої почав погіршуватися зателефонуйте диспетчеру повторно.

Порядок надання домедичної допомоги можна знайти тут.

Щоб уникнути травм під час ожеледиці, не поспішайте. Йдіть маленькими кроками.

Будьте уважними на дорозі, адже гальмівний шлях скорочується за поганих погодних умов.

Відкладіть чоботи на високих підборах, краще оберіть зручне взуття з рельєфною підошвою.

Вдягніть зимові накладки на взуття, якщо на вулиці ожеледиця.

Краще присядьте, якщо втрачаєте рівновагу. Це допоможе її втримати. 

Не тримайте руки у кишенях.

фото ілюстраційне

 

Перейти до вмісту