Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Як не відмовляти собі у святкових стравах і не переїсти на свята

Як показує практика, ні до чого хорошого переїдання не приводить. Погане самопочуття, розбитий стан, сонливість, всесвітня лінь … Але найгірше – нестерпні докори сумління за знову порушену поведінку харчування. Пропонуємо прості Лайфхаки, як не нашкодити своєму організму.

У святкові дні не пропускайте сніданок

Позбавити себе попереднього застілля прийому їжі – це найбільша помилка, яку ви можете зробити, якщо хочете зіпсувати все свято. Будь-яке, навіть нетривале голодування – стрес для організму, в режимі якого ви швидше цілий день тільки і будете робити, що думати про їжу, виглядаючи в радіусі досяжності який-небудь крихітний пакетик чіпсів або шоколадку, пише jak.bono.odessa.ua

І будьте впевнені, що на святі насамперед вирушите до їжі. Навіть якщо стіл ще не накритий, «голодний» погляд, отримавши команду «вільно», неодмінно знайде, чим підкріпитися. Щоб швидше втихомирити шлунок, саме він – а не ваші руки – покладе в тарілку потрійну порцію всіх без винятку видів закусок і салатів і роздобуде десерт. Ви і оком моргнути не встигнете, як, набивши шлунок, залишок вечора проведете на дивані, не в змозі поворухнутися і картаючи себе за нестриманість.

Як не переїсти в новорічні свята

Пам’ятайте, будь-яку страву, приготовану з цілісних рослинних продуктів, перетравиться раніше, ніж фастфуд, і не дасть голоду взяти верх над розумом

Пийте більше води

Якщо ви хоч трохи стежите за здоров’ям, значить, точно в курсі, що їжу запивати не можна. Залізне правило ЗСЖ говорить: «Стакан води за 20 хвилин до прийому їжі і стільки ж через 20 хвилин після. Чиста вода перед трапезою вгамує спрагу, наповнить шлунок, підготувавши до прийому їжі, тоді як будь-який алкогольний напій лише зневоднює організм. Тому замість класичного келиха шампанського або ігристого сміливо просіть стакан води, можна з лимоном. Цей неабиякий аперитив принесе більше користі здоров’ю, ніж алкоголь.

Не налягайте на шампанське і міцні напої

Алкоголь допомагає розслабитися, притупляє розум і почуття насиченості. Тому під час святкового застілля так легко переїсти. Відмовити собі повністю в міцних напоях, особливо в Новий рік, складно. Тому якщо немає бажання тримати під бій курантів стакан з безалкогольним вмістом, пийте між тостами більше води – вона притупляє чутливість до алкоголю.

Починайте завжди з салатів

Не змішуйте їжу

Пройшла вже мода на те, щоб спробувати все і відразу, тому тверезо оціните переваги і недоліки всіх страв в новорічному меню і виберіть те, що вам дійсно хочеться не «просто спробувати», але і насолодитися смаком. Не слухайте жадібного до калорій ненажери і покладіть в тарілку рівно стільки, скільки потрібно для того, щоб повністю наситити свій організм. З нагоди свята можна залишити крапельку місця і на десерт, якщо тільки ви на 100% впевнені в його «немагазинному» походженні.

Не поспішайте

Їжте поволі, ретельно пережовуючи кожен шматок. Тільки так ви не проспите прихід ситості. Пам’ятайте, час між моментом насичення і сигналом про нього – 20-30 хвилин, а іноді й довше.

Не засиджуйтеся за столом

Поїли – і на прогулянку. Не варто витріщатися в телевізор і всі наступні святкові дні, адже на вулиці так свіжо і красиво, немає ні пробок, ні черг, зате – море доброзичливих посмішок.

Час перетравлення:

Вода – відразу надходить в кишечник

Фруктовий сік – 15-20 хв.

Овочевий сік – 15-20 хв.

Овочевий бульйон – 15-20 хв.

Сирі овочі – 30-40 хв.

Овочеві салати без масла – 30-40 хв.

Овочеві салати з рослинним маслом – до 1 години

Фрукти, що містять багато води і ягоди, – 20 хв.

Апельсин, виноград, грейпфрут – 30 хв.

Яблука, вишні, персики, груші – 40 хв.

Варені овочі – 40 хв.

Капуста, кабачки, кукурудза – 45 хв.

Морква, ріпа, пастернак – 50 хв.

Картопля, топінамбур – 1,5-2 години

Каші: гречана, рисова, пшоняна – 2 години

Бобові – 2 години

Молочні продукти – 2 години

Насіння соняшнику, гарбуза – 3 години

М’ясо птиці – 2,5-3 години

Яловичина – 3 години

Баранина – 3 години

Свинина – 5,5-6 годин

Те, що ми наїдалися в свята, знаходиться в нашому кишечнику в середньому 1,5-2 дня.

Перейти до вмісту