Як не відмовляти собі у святкових стравах і не переїсти на свята
Як показує практика, ні до чого хорошого переїдання не приводить. Погане самопочуття, розбитий стан, сонливість, всесвітня лінь … Але найгірше – нестерпні докори сумління за знову порушену поведінку харчування. Пропонуємо прості Лайфхаки, як не нашкодити своєму організму.
У святкові дні не пропускайте сніданок
Позбавити себе попереднього застілля прийому їжі – це найбільша помилка, яку ви можете зробити, якщо хочете зіпсувати все свято. Будь-яке, навіть нетривале голодування – стрес для організму, в режимі якого ви швидше цілий день тільки і будете робити, що думати про їжу, виглядаючи в радіусі досяжності який-небудь крихітний пакетик чіпсів або шоколадку, пише jak.bono.odessa.ua
І будьте впевнені, що на святі насамперед вирушите до їжі. Навіть якщо стіл ще не накритий, «голодний» погляд, отримавши команду «вільно», неодмінно знайде, чим підкріпитися. Щоб швидше втихомирити шлунок, саме він – а не ваші руки – покладе в тарілку потрійну порцію всіх без винятку видів закусок і салатів і роздобуде десерт. Ви і оком моргнути не встигнете, як, набивши шлунок, залишок вечора проведете на дивані, не в змозі поворухнутися і картаючи себе за нестриманість.
Як не переїсти в новорічні свята
Пам’ятайте, будь-яку страву, приготовану з цілісних рослинних продуктів, перетравиться раніше, ніж фастфуд, і не дасть голоду взяти верх над розумом
Пийте більше води
Якщо ви хоч трохи стежите за здоров’ям, значить, точно в курсі, що їжу запивати не можна. Залізне правило ЗСЖ говорить: «Стакан води за 20 хвилин до прийому їжі і стільки ж через 20 хвилин після. Чиста вода перед трапезою вгамує спрагу, наповнить шлунок, підготувавши до прийому їжі, тоді як будь-який алкогольний напій лише зневоднює організм. Тому замість класичного келиха шампанського або ігристого сміливо просіть стакан води, можна з лимоном. Цей неабиякий аперитив принесе більше користі здоров’ю, ніж алкоголь.
Не налягайте на шампанське і міцні напої
Алкоголь допомагає розслабитися, притупляє розум і почуття насиченості. Тому під час святкового застілля так легко переїсти. Відмовити собі повністю в міцних напоях, особливо в Новий рік, складно. Тому якщо немає бажання тримати під бій курантів стакан з безалкогольним вмістом, пийте між тостами більше води – вона притупляє чутливість до алкоголю.
Починайте завжди з салатів
Не змішуйте їжу
Пройшла вже мода на те, щоб спробувати все і відразу, тому тверезо оціните переваги і недоліки всіх страв в новорічному меню і виберіть те, що вам дійсно хочеться не «просто спробувати», але і насолодитися смаком. Не слухайте жадібного до калорій ненажери і покладіть в тарілку рівно стільки, скільки потрібно для того, щоб повністю наситити свій організм. З нагоди свята можна залишити крапельку місця і на десерт, якщо тільки ви на 100% впевнені в його «немагазинному» походженні.
Не поспішайте
Їжте поволі, ретельно пережовуючи кожен шматок. Тільки так ви не проспите прихід ситості. Пам’ятайте, час між моментом насичення і сигналом про нього – 20-30 хвилин, а іноді й довше.
Не засиджуйтеся за столом
Поїли – і на прогулянку. Не варто витріщатися в телевізор і всі наступні святкові дні, адже на вулиці так свіжо і красиво, немає ні пробок, ні черг, зате – море доброзичливих посмішок.
Час перетравлення:
Вода – відразу надходить в кишечник
Фруктовий сік – 15-20 хв.
Овочевий сік – 15-20 хв.
Овочевий бульйон – 15-20 хв.
Сирі овочі – 30-40 хв.
Овочеві салати без масла – 30-40 хв.
Овочеві салати з рослинним маслом – до 1 години
Фрукти, що містять багато води і ягоди, – 20 хв.
Апельсин, виноград, грейпфрут – 30 хв.
Яблука, вишні, персики, груші – 40 хв.
Варені овочі – 40 хв.
Капуста, кабачки, кукурудза – 45 хв.
Морква, ріпа, пастернак – 50 хв.
Картопля, топінамбур – 1,5-2 години
Каші: гречана, рисова, пшоняна – 2 години
Бобові – 2 години
Молочні продукти – 2 години
Насіння соняшнику, гарбуза – 3 години
М’ясо птиці – 2,5-3 години
Яловичина – 3 години
Баранина – 3 години
Свинина – 5,5-6 годин
Те, що ми наїдалися в свята, знаходиться в нашому кишечнику в середньому 1,5-2 дня.