Ви тут:

Вентиляція для ресторанів та кав’ярень

Кухні ресторанів та кав’ярень — це місце, де утворюється багато специфічних запахів, парів та забруднювачів повітря. Однак вони не повинні погіршувати гігієнічні та акустичні умови на всьому об’єкті. Ось чому так важливо позбутися цих речовин якомога швидше, щоб вони не включилися до циркуляції повітря по усіх приміщеннях.

Хороша вентиляційна конструкція передбачає правильний, організований рух повітря, який призначений для збору непотрібних надходжень тепла, вологи та запахів по шляху, забезпечуючи таким чином необхідну кількість свіжого повітря для працівників кухні, а також для відвідувачів, які сидять за столами в залі.

Компанія Termal пропонує проектування, монтаж та сервісне обслуговування систем вентиляції. Дізнатися більше можна на веб-сайті termal.com.ua.

Основні джерела тепла та вологи на кухнях ресторанів

  • тепло від людей;
  • теплові коефіцієнти від машин та пристроїв, таких як конвекційні печі, грилі тощо;
  • тепло з пари від котлів, посуду тощо;
  • тепловий ефект від освітлення;
  • тепло від інсоляції
  • надходження вологи від людей (потовиділення, дихання);
  • волога з пари від котлів, посуду тощо;
  • підсилення вологості під час прибирання.

Вентиляція гастрономічної кухні

Слід пам’ятати, що вентиляція може бути гравітаційною або механічною, і вона стосується всіх приміщень, тому це комбінована система. У випадку більших закладів громадського харчування для обслуговування кухні використовують інші системи, ніж для залу ресторану.

Найчастіше у підсобному приміщенні та складі (включаючи туалет та зал) використовують механічний відвід витяжного повітря. На самій кухні рекомендується система подачі та витяжки повітря. Вентиляція завжди повинна працювати безперервно. У кухнях закладів громадського харчування використовуються наступні види вентиляції:

  • загальна вентиляція — призначена для видалення забрудненого повітря з усього приміщення (видаляє надлишок тепла, вологи та забруднення) та для заміни його на свіже повітря;
  • місцева вентиляція — її завдання полягає у захопленні забруднювачів повітря безпосередньо в місці їх викиду та видаленні, наприклад, через вентиляційну витяжку. Ця вентиляція повинна взаємодіяти із загальною вентиляцією;
  • кондиціонування повітря — процес повітрообміну в приміщенні з метою підтримання бажаних кліматичних умов (температури та вологості повітря) з метою забезпечення сприятливих умов для роботи.
Система Orphus