Ви тут:
Суспільство Україна 

У ЦГЗ створять оперативний центр із реагування на надзвичайні ситуації у громадському здоров’ї

На базі Центру громадського здоров’я України буде утворено та забезпечено функціонування Оперативного центру із реагування на надзвичайні ситуації (Emergency Operations Center, EOC) у галузі громадського здоров’я.

Про це йдеться на сайті Центру громадського здоров’я.

Він має посилити спроможність держави оперативно реагувати на потенційні та можливі ризики і надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я, а також відвертати, ліквідовувати або зменшувати їх шкоду, зокрема сприяти реалізації заходів проти розповсюдження COVID-19. 

Такі центри є найкращою світовою практикою в системі громадського здоров’я. Їхня діяльність організована у вигляді єдиної ситуаційної кімнати, куди надходить уся інформація про ризики — спалахи хвороб та інші надзвичайні ситуації в галузі охорони здоров’я, а також про стихійні лиха чи техногенні катастрофи. Завдання експертів EOC — аналіз ризиків та їхньої потенційної шкоди, координація оперативних дій, розробка стратегічних рекомендацій та алгоритмів дій для всіх інших інституцій задля уникнення, подолання, зменшення ризиків та їхніх наслідків.

«На початку пандемії COVID-19 ми створили на базі Центру робочу групу для оперативного реагування на виклики пандемії, яка згодом переросла в оперативний штаб. За 11 місяців ми зрозуміли, що нам потрібно мати групу експертів та фахівців, які прогнозуватимуть усі можливі сценарії непередбачуваних викликів громадського здоров’я на регулярній основі, тобто створити постійний оперативний центр із реагування на надзвичайні ситуації на базі ЦГЗ», — зазначив Ігор Кузін, в. о. генерального директора Центру громадського здоров’я України.

Міжнародні партнери — ВООЗ та CDC — уже висловили підтримку у створенні EOC в Україні та готові надати технічну й експертну допомогу. За їхнього сприяння Центр отримає доступ до найкращих світових практик, співпраці з міжнародними експертами, допомогу у розробці науково обґрунтованих стандартних операційних процедур, алгоритмів роботи й реагування, нормативно-правової бази, а також супроводу та зовнішнього оцінювання діяльності Оперативного центру.

Завдання Центру громадського здоров’я — не тільки створити аналітично-експертну групу для прогнозування та аналізу ризиків надзвичайних ситуацій, а й сформувати на її базі бригади швидкого реагування з можливістю безпосередньої практичної допомоги на місцях таких подій.

Перейти до вмісту