Ви тут:
Суспільство Україна 

У Раді зареєстрували законопроєкт щодо заборони розміщення реклами на автошляхах

У Верховній Раді депутати зареєстрували законопроєкт “Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо заборони розміщення реклами на автошляхах”.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Проєктом закону пропонується встановити заборону розташовувати засоби зовнішньої реклами на автомобільних дорогах, вулицях, залізничних переїздах, зокрема:

1) на пішохідних доріжках та алеях;

2) на велосипедних доріжках;

3) у межах смуги відведення автомобільних доріг загального користування та на відстані менш ніж 10 метрів від краю такої смуги;

4) у межах смуги відведення вулиць і доріг населених пунктів та на відстані менш ніж 5 метрів від краю такої смуги;

5) над проїзною частиною автомобільних доріг;

6) на відстані менш ніж 50 метрів від місця перехрещення дороги із залізничними коліями.

Метою законопроєкту є зменшення аварійності на автомобільних дорогах України.

«Встановлені на автошляхах рекламоносії відвертають увагу водіїв, перешкоджають оцінці дорожньо-транспортної ситуації, що особливо погіршується через їх яскраве освітлення в темну пору доби. В умовах постійного зростання автотранспортних потоків, збільшення навантаження на дорожньо-транспортну інфраструктуру, небезпека від розміщення додаткових подразників уваги водіїв у формі рекламоносіїв тільки загострюється, що потребує вжиття невідкладних заходів реагування», — наголосив Перший віцеспікер Парламенту України.

За його словами, Україна є одним із лідерів серед країн ЄС за питомими показниками аварійності та наслідків ДТП.

За даними Директорату з безпеки на транспорті Міністерства інфраструктури України 2017 року, на 100 тис. населення України припадало 12,5 осіб загиблих у ДТП. Це на 150% більше середньоєвропейського показника за вказаний період.

«Лише впродовж 2019 року скоєно 160 675 ДТП, у яких загинуло 3 454 людини, ще 32 736 осіб травмовано. ДТП в Україні є першою за поширеністю причиною смерті молоді віком 15–24 роки та другою за поширеністю причиною смерті дітей віком від 5 до 14 років», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Проведені багатьма країнами дослідження визначають загальне правило: кожна людська смерть коштує орієнтовно 70 ВВП/особу. Водночас кожне серйозне травмування людини становить приблизно 17 ВВП/особу. Якщо застосувати це правило до наведених вище показників, то вартісна оцінка соціально-економічних втрат України (без урахування матеріальних витрат, пов’язаних із пошкодженням майна та зниженням продуктивності праці) від цих ДТП та їх наслідків тільки за 2019 рік становить орієнтовно $4,79 млрд (3,18% ВВП України).

Водночас вартісна оцінка соціально-економічних втрат України (без урахування матеріальних витрат, пов’язаних із пошкодженням майна та зниженням продуктивності праці) від ДТП, що сталися впродовж 2017-2019 років, та їх наслідків становить майже $12,19 млрд (3,15% ВВП України за рік).

«Ухвалення запропонованих законопроєктом змін сприятиме підвищенню рівня безпеки людей, які користуються транспортними засобами чи беруть участь у дорожньому русі; утвердженню й забезпеченню прав і свобод людини; зменшенню кількості ДТП на автомобільних дорогах України», — пояснив автор законопроєкту.

Перейти до вмісту