Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтавському центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості безробітні безкоштовно опановують актуальні професії

У Полтавському центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, який створений у 2014 році згідно з наказом Полтавського обласного центру зайнятості, безробітні мають можливість безкоштовно освоїти актуальні на ринку праці професії.

Головне завдання навчального закладу – професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за професіями, термін навчання за якими не перевищує 12 місяців, повідомляє сайт Полтавського обласного центру зайнятості.

Крім того, центр здійснює підвищення кваліфікації на курсах цільового призначення зареєстрованих безробітних та осіб з числа незайнятого населення.

П’ять років тому, у грудні 2015-го, Державний навчальний заклад «Полтавський центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості» прийняв на навчання перших слухачів. 12 безробітних тоді підвищили кваліфікацію за напрямком «Основи підприємницької діяльності» та 40 – за напрямком «Нові прогресивні технології на сільськогосподарському підприємстві».

– Полтавський ЦПТО наймолодший в Україні. Фактично наш навчальний заклад розпочав свою діяльність із листопада 2015 року, з моменту призначення на посаду директора центру Володимира Онацька. Колектив вдячний своєму керівнику за багаторічну плідну роботу. Становлення й оснащення навчального закладу у короткі строки – повністю його заслуга. Вже в грудні 2015 року, незважаючи на відсутність власного приміщення і матеріально-технічної бази, маленький штат, що складався тоді всього з 4 осіб, освітній заклад для дорослих здійснив курсову підготовку перших безробітних, – наголосила т. в. о. директора, заступник директора ЦПТО Валерія Коваль.

Підготовка кваліфікованих робітників у Полтавському ЦПТО розпочалася в 2016 році після одержання першої ліцензії на провадження освітньої діяльності у сфері професійно-технічної освіти за професією «Оператор поштового зв’язку».

Зараз на базі центру здійснюється професійно-технічне навчання, підвищення кваліфікації та перепідготовка безробітних громадян за 12 робітничими професіями:

«Оператор поштового зв’язку»;
«Продавець непродовольчих товарів»;
«Продавець продовольчих товарів»;
«Офісний службовець (бухгалтерія)»;
«Касир торговельного залу»;
«Швачка»;
«Електромеханік торговельного та холодильного устаткування»;
«Слюсар з механоскладальних робіт»;
«В’язальниця трикотажних виробів та полотна»;
«Кравець»;
«Закрійник»;
«Оператор котельні».
А також – підвищення кваліфікації за 33 напрямками курсів цільового призначення.

Триває ліцензування професії «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування».

Є велике бажання ліцензувати в Полтаві ще й комп’ютерні спеціальності, зокрема «Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення», «Оператор телекомунікаційних мереж», а також професію «Нянька», оскільки ці спеціальності популярні і затребувані.

– Освіта дорослих має свою специфіку, вимагає особливого підходу, адже приходять люди різного віку, з різною підготовкою, різним життєвим досвідом, різною мотивацією. У кожного своя ситуація і життєва історія. З кожним налагодити контакт, – продовжує Валерія Коваль. – За 5 років роботи через Полтавський ЦПТО пройшли 12 тисяч випускників. Щороку у нашому центрі навчаються понад 3 тисячі людей.

Теоретична підготовка проводиться в навчальних кабінетах центру; практика – в навчально-виробничих майстернях, на робочих місцях на виробництві, де слухачі послідовно набувають навичок виконання робіт. Виробничу практику учні проходять на підприємствах-замовниках кадрів, серед яких ПАТ «УКРПОШТА», ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго», ПАТ «Полтавахолод», ГС «Соціальне підприємство «НВЦ», ТОВ «ГЕРІОН», ПрАТ КВТФ «КРЕМТЕКС», НВТОВ «ПРОМЕЛЕКТРОНІКА» та інших.

Полтавський ЦПТО ДСЗ був учасником цікавого проєкту Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). Завдяки цьому центр має сучасну матеріально-технічну базу для майбутніх кравців і закрійників. Навчальному закладу безкоштовно передане швейне обладання: розпошивальна машина Minerva, прямострочна комп’ютеризована машина Shunfa, розкрійні ножі та оверлок з автоматикою. За допомогою цих пристроїв слухачі мають змогу виконувати технологічну обробку деталей одягу і збирати готовий виріб. Також було надане програмне забезпечення, завдяки якому можна будувати конструкції одягу за різними методиками.

Рік тому розпочалася співпраця з Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства «Полтаватеплоенерго». Отримали ліцензію і почали готувати під замовлення роботодавця з подальшим гарантованим працевлаштуванням слухачів за професією «Оператор котельні». 4 групи слухачів у жовтні нинішнього року, перед початком опалювального сезону, успішно закінчили навчання, склали кваліфікаційні іспити і приступили до роботи. Нині у планах – ліцензувати професію «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування» і навчати людей також під замовлення підприємства «Полтаватеплоенерго».

Ефективність працевлаштування слухачів після навчання становить 92%.

– Приємно зустрічати своїх колишніх учнів за роботою на касах у супермаркетах. Переважна більшість наших випускників працюють за спеціальністю, професії затребувані. Навчати дорослих людей дуже цікаво, – говорить Тетяна Лукашенко, майстер виробничого навчання з професій «Офісний службовець (бухгалтерія), «Касир торговельного залу», «Продавець продовольчих товарів», «Продавець непродовольчих товарів».

– Після навчального закладу служби зайнятості працюю за спеціальністю бухгалтера, – розповідає випускниця Полтавського ЦПТО за професією «Офісний службовець (бухгалтерія)» Світлана Глущенко. – Раніше трохи розбиралася в обліку, але бухгалтером не працювала, ця справа для мене нова. Навчання закінчила в березні 2020 року, влаштувалася на те ж підприємство, де проходила виробничу практику. Робота подобається. Навчальний заклад згадую добрим словом, там гарне комп’ютерне забезпечення, прекрасні викладачі. Хочу висловити особливу подяку нашій наставниці, котра навчала бухобліку, Тетяні Вікторівні Лукашенко.

У центрі профтехосвіти обладнані 8 навчальних кабінетів для загально-професійної підготовки та 3 навчально-виробничі майстерні (швейна, слюсарна і навчальний магазин-майстерня).

– Працюю в навчальному закладі з 2017 року. За цей час ми випустили багато груп швачок, – каже майстер виробничого навчання за швейними професіями та професією «Оператор поштового зв’язку» Лілія Шкреба. – Дівчата приходять з різною підготовкою, тому важливий підхід до кожної. Ми починаємо вчити від самих азів і до пошиття готового виробу. Випускниці влаштовуються на швейне виробництво і стають підприємцями.

– Я навчаюся за індивідуальною формою за професією «Кравець», дуже подобається атмосфера, яка тут панує, обладнання, творча складова цієї спеціальності, – ділиться враженнями від навчання слухачка Юлія Рудяга. – Приходячи сюди, відпочиваю душею. Базові знання швейної справи були тільки домашні, шила для себе, зараз хочу займатися цим професійно.

До викладацької роботи в ДНЗ «Полтавський центр ПТО ДСЗ» залучаються досвідчені, висококваліфіковані викладачі, які мають як педагогічний, так і значний практичний досвід роботи.

– Намагаюся донести до слухачів практичні знання, даю те, що вони повинні вміти робити на практиці, – приєднується до розмови майстер виробничого навчання за професіями «Електромеханік торговельного та холодильного устаткування», «Слюсар з механоскладальних робіт» Юрій Трясій. – Ми працюємо за навчальним планом, більше уваги приділяємо практичним вмінням і навичкам. Учні опановують сучасні верстати та обладнання. Для кожного слухача передбачений індивідуальний комплект інструментів.

– Чудово, що діють такі програми з безкоштовного перенавчання безробітних, – додає випускник Полтавського ЦПТО Володимир Горошко. – Мені двічі в житті довелося перенавчатися. Свого часу закінчив технікум, набув фаху технолога деревообробного виробництва, та ця галузь розвалилася, роботи не було. Перевчився на оператора газової котельні, працював на виробництві, поки там не змінили систему опалення і не перейшли на генератори. У центрі профтехосвіти служби зайнятості опанував фах електромеханіка торговельного і холодильного устаткування. Навчання добре організовано, дуже хороші залишилися враження. І добре, що немає обмежень за віком. Мені 54 роки, влаштувався на роботу машиністом холодильних установок і задоволений.

Полтавський ЦПТО ДСЗ також приймає на навчання жителів інших регіонів за направленням служби зайнятості. Зокрема, налагоджена співпраця з Черкаським. Кіровоградським, Луганським обласними центрами зайнятості, з філіями Полтавського обласного центру зайнятості в питаннях направлення безробітних на професійне навчання.

фото ілюстраційне

Перейти до вмісту