Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

У Полтаві презентували нове видання Літопису Самійла Величка

3 грудня у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського презентували нове повне видання Літопису Самійла Величка.

Директор музею, заслужений працівник культури України Олександр Супруненко привітав з виходом у світ першої повної версії Літопису Самійла Величка – унікальної історичної праці нашого земляка, розповів про значення цієї події для подальшого вивчення вітчизняної історії, повідомили на сайті музею.

До презентації  долучилися онлайн–ініціатори підготовки видання відомий петербурзький історик, доктор історичних наук Тетяна Таірова-Яковлєва та її київський колега, кандидат історичних наук Андрій Бовгиря.

“Твір Самійла Величка належить до трьох найвідоміших та найповніших «козацьких літописів» і є пам’яткою козацької історичної думки першої половини XVIII ст. С. Величко був канцеляристом Війська Запорозького і мав великі можливості для збирання та використання різних історичних матеріалів. Попри унікальність і популярність твір Величка ніколи не видавали цілком з відповідним науковим апаратом. На те були причини й цензурні обмеження. Тому Літопис досі не був належним чином вивчений”, – інформують у музеї.

Під час презентації зазначили, що робота розпочалася близько 12 років тому. Працював великий колектив фахівців з Петербурга і Києва. Читачеві пропонується текст, реконструйований згідно із задумом автора, також подається біографія Самійла Величка та історія створення пам’ятки.

Здійснити задум допомогли меценати, зокрема і полтавські підприємці Андрій Гурнік, Юрій Худяк, які взяли участь у презентації.

Кілька примірників Літопису Самійла Величка передали бібліотекам навчальних закладів та музеїв міста.

Фото: ПКМ 

Перейти до вмісту