Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У музеї-садибі Котляревського завершують реставраційні роботи

У літературно-меморіальному музеї-садибі Івана Котляревського закінчують реставраційні роботи. Зокрема, дах музею-садиби вкривають дерев’яним гонтом.

Про це повідомили у Полтавській міській раді.

“Реставрація на фінішній прямій”, – зазначив секретар Полтавської міської ради Олександр Шамота, який перевірив виконання робіт. За словами в.о. міського голови, перша за півстоліття реставрація садиби проходить в установлені терміни.

Музей-садибу Івана Котляревського відбудували в 1969 році. З того часу тут не було капітальних ремонтів. А дах, який відповідно до оригіналу зробили дерев’яним, уже давно втратив і зовнішній вигляд і перестав виконувати основну функцію – захищати будівлю від зовнішніх чинників, зокрема снігу й дощу.

“Для нас було важливо вбити одразу кількох зайців, — розповів Олександр Шамота. — По-перше, повернути музею колишню привабливість, і, головне, захистити безцінні артефакти та експонати від вологи і холоду. Тому проєкт розробляли таким чином, щоб дах не лише був автентичним, але й давав змогу реалізувати всі потреби в енергоефективності. Відтак, його добре утеплили, гідроізолювали. Для безпечності каркас вкрили металевою сендвіч-панеллю, а вже зверху вкриваємо дерев’яним гонтом з вимореного дуба. Самий гонт оброблено водовідштовхувальними і протипожежними розчинами, а потім штучно зістарено до того кольору і зовнішнього виду, який звикли бачити полтавці та гості міста”.

Директор музею Руслан Яремченко додав, що зовнішній вигляд даху дещо зміниться.

“При підготовці до реставрації ми знову і знову вивчали всі існуючі документи, консультувалися з експертами по тому часу з усієї країни. І Микола Яковлєв – академік Академії мистецтв України та член Нацспілки архітекторів України зазначив, що в проєкті 1969 року була помилка. Він з лупою вивчав найдрібніші деталі ілюстрації будинку Котляревського з-під олівця Т.Г.Шевченка. І таки встановили, що слухові вікна, які були трикутної форми, насправді були напівкруглими. Тож після реставрації на новому даху слухові вікна зроблять саме такими – автентичними”.

Фото: Полтавська міська рада  

Система Orphus