Ви тут:
Освіта Суспільство Україна 

У 2021 році випускників шкіл можуть звільнити від ДПА у формі ЗНО

В Українському центрі оцінювання якості освіти розробляють декілька моделей проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2021 році.

Пріоритетною моделлю визначили, що випускник зможе обрати варіант, яким чином складати ДПА: у закладі освіти (письмова чи усна форма, зокрема з використанням дистанційних технологій), або у формі ЗНО. Про це розповів в. о. директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко у коментарі Освіта.ua.

Для абітурієнтів, які планують вступати до закладів вищої освіти, ЗНО проведуть у встановлені раніше терміни.

Читайте також: Затвердили дати проведення ЗНО у 2021 році

Якщо випускник складатиме ДПА у закладі освіти та не у формі ЗНО, він має подати відповідну заяву до свого закладу.

“У разі вибору зазначеної моделі зменшиться кількість учасників ЗНО з кожного предмета, а отже, і загальна кількість тестувань. Така ситуація пов’язана з тим, що значна частина учасників тестування з числа учнів закладів вищої освіти і переважна більшість із числа учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти реєструється для участі в ЗНО виключно з метою проходження ДПА”, – зазначив Валерій Бойко.

Також очільник Українського центру оцінювання якості освіти наголосив, що відповідно до чинного законодавства  ДПА за рівень повної загальної середньої освіти з державної мови, математики та інших предметів повинно обов’язково здійснюватися у формі ЗНО, окрім випадків, визначених законодавством.

“У зв’язку з цим, у разі обрання такої моделі проведення ЗНО-2021, Верховна Рада має прийняти відповідні законодавчі зміни, які унормують можливість проведення у 2021 році ДПА за рівень повної загальної середньої освіти не лише у формі ЗНО”, – підкреслив Валерій Бойко.

 

Перейти до вмісту