Ви тут:
Суспільство 

Свято покровительки жіноцтва: як на Варварин день дізнатися долю

У цей день печуть пироги з маком та ворожать на майбутню долю.

День святої Варвари вважався більше жіночим святом. 17 грудня жінки йшли до церкви та молилися біля ікони великомучениці. Її особливо шанували вагітні: вважалося, що свята допомагає при важких пологах, пише zik.ua.

В Україні на святої Варвари, крім того, варили кутю, узвар або компот. Також у цей день готували вареники з маком чи сиром, варили ритуальну кашу, яку залишали в котлі на ніч і за застиглою скориною зверху судили про добробут в родині та врожайність наступного року.

Цього дня дівчата можуть дізнатися свою долю, хоча церква цього не схвалює.

Одне з найвідоміших та найпоширеніших ворожінь – за гілочками квітучої вишні або іншого фруктового дерева. У ніч перед святом треба було зрізати гілочку з дерева і поставити її у воду. Якщо до Різдва на ній розпустяться квіти, то все задумане збудеться й успіх прийде до всіх мешканців будинку. Це також вказувало на швидкий шлюб дівчини. Крім того, за кількістю квіток на гілці визначали кількість урожаю в майбутньому році.

Ще один спосіб дізнатися долю – в ніч свята покласти під подушку листочки з написаними на них трьома іменами: Мисаїл, Ананій і Азалій. Вважалося, що тоді у сні обов’язково присниться майбутній наречений.

Читайте також: 17 грудня – великомучениці Варвари: що не можна робити в цей день

Ворожіння на гроші: ввечері необхідно взяти в рівній кількості пшоно, гречку і борошно. На підлозі покласти чистий аркуш паперу і насипати купками підготовлені крупи та борошно. Зранку необхідно подивитися на це. Якщо все без змін, то і в житті так буде, якщо ж гречка розсипалася, очікує невеликий прибуток, а борошно – до великого грошового збільшення.

Фото: Уніан

Перейти до вмісту