Ви тут:
децентралізація Суспільство 

Розробили посібник щодо виконання місцевих бюджетів до кінця року та підготовка проектів бюджетів на 2021 рік

Програма «U-LEAD з Європою» розробила посібник з актуальних питань виконання місцевих бюджетів після виборів, які відбулися 25 жовтня 2020 року, покроковий алгоритм формування проєктів місцевих бюджетів та їх розгляду на пленарних засіданнях рад та зразки документів.

Про це повідомили у пресцентрі ініціативи “Децентралізація”.

Як відомо, у бюджетному законодавстві передбачено, що з 1 січня 2021 року:

  • структура джерел доходів обласних бюджетів залишається незмінною;
  • 1470 бюджетів територіальних громад перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом;
  • податок на доходи фізичних осіб у розмірі 60% буде зараховано до бюджетів територіальних громад;
  • районні бюджети не включені в систему горизонтального вирівнювання, зокрема не отримуватимуть базової дотації;
  • формування районних бюджетів здійснюватиметься за рахунок доходів від використання районної власності, грантів та субвенцій з інших бюджетів.

Передача значного ресурсу передбачає фінансову підзвітність органів місцевого самоврядування, спрямування коштів на досягнення максимального ефекту якості відповідних послуг та необхідності їх ефективного використання. До функцій сільських, селищних, міських рад входить розгляд місцевого бюджету, який має бути розроблений відповідними виконавчими органами цих рад.

Оскільки муніципалітети щойно сформовані, а місцеві бюджети на 2021 рік мають бути затверджені не пізніше 25 грудня 2020 року, терміни підготовки документів дуже стислі та вимагають максимально ефективної організації процесу забезпечення виконання місцевих бюджетів поточного року та формування проєктів місцевих бюджетів на 2021 рік.

Завантажити посібник можна тут.

Перейти до вмісту