Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Рада прийняла закон “Про внутрішній водний транспорт”

Верховна Рада ухвалила у другому читанні проєкт закону №1182-1-д “Про внутрішній водний транспорт”.

Рішення підтримало 276 народних депутатів, передає Еспресо.TV.

Як зазначив Міністр інфраструктури України Владислав Криклій, цей Закон дає старт реформі річкових перевезень в Україні, перетворюючи річку Дніпро на потужну транспортну артерію. 

“Закон “Про внутрішній водний транспорт” прийнято! А це означає, що реформі річкових перевезень бути. Завдяки реалізації цього закону ми зможемо відродити найбільш дешевий та екологічний спосіб доставки вантажів – річкові перевезення та створити ефективну річкову логістику. Це, у свою чергу, дозволить збільшити вантажопотік до 30 млн тонн на рік та економічним ефектом для держави до 13-16 млрд грн щороку. Ми врахували пропозиції бізнесу та спільно доопрацювали цей законопроєкт під час його підготовки до другого читання. Вдячний всім, хто був небайдужий і долучився до цього процесу, а також народним депутатам за прийняте рішення”, – прокоментував схвалення законопроєкту Владислав Криклій.

Сьогодні, 3 грудня, Верховна Рада України прийняла законопроєкт 1182-1-д “Про внутрішній водний транспорт”. Цей Закон…

Опубліковано Міністерство інфраструктури України Четвер, 3 грудня 2020 р.

За словами Міністра, новий закон дозволить використовувати потужності Дніпра не на 10%, як зараз, а на повну, як це було ще в часи Київської Русі, коли існував славнозвісний шлях “із варяг у греки”. Також він започатковує створення Державного фонду розвитку внутрішніх водних шляхів, необхідного для забезпечення належного технічного стану судноплавних шлюзів на Дніпрі та можливості підвищення пропускної спроможності річки. Це, у свою чергу, забезпечить розвиток пасажирських перевезень, у тому числі міжнародних.

Крім цього, прийняття закону сприятиме:

– стимулюванню суднобудування та відновленню українських підприємств;

– лібералізації ринку, допускаючи судна під іноземним прапором, що стимулюватиме міжнародну торгівлю;

– проведенню дерегуляції галузі шляхом запровадження безкоштовного проходження шлюзів та часткового звільнення суден внутрішнього плавання від зборів у морських портах;

– спрощенню адміністративних процедур при реєстрації суден та видачі кваліфікаційних документів тощо.

Як зазначили в Офісі Президента, ухвалення Верховною Радою Закону «Про внутрішній водний транспорт» – це дійсно історичне рішення, яке є важливою складовою Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Крім того, імплементація закону дасть змогу лібералізувати користування нашими внутрішніми водами та перенести частину вантажних перевезень на річки. Таким чином держава збереже від руйнування автодороги та заощадить гроші на їхній ремонт. До того ж річкові перевезення – це найдешевший та найекологічніший вид транспортування.

Знаково, що закон був доопрацьований з урахуванням пропозицій представників галузі. Як очікується, його реалізація сприятиме не лише збільшенню вантажопотоку до 30 мільйонів тонн на рік, а й стимулюватиме розвиток суднобудівної галузі. Крім того, пожвавляться пасажирські перевезення річками.

Офіс Президента України якнайшвидше опрацює цей закон для підписання Главою держави.

Перейти до вмісту