Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

У Гадячі відзначили 160-річчя діяча УНР Павла Чижевського

З ініціативи Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Гадяцька райдержадміністрація вшанувала видатного земляка Павла Чижевського.

Креативною родзинкою урочистостей стала історична інтернет-вікторина про життєвий шлях Павла Чижевського, яку розробили гадяцькі бібліотекарі.

На офіційних сторінках сектору культури райдержадміністрації і Гадяцької бібліотеки імені Лесі Українки відбулися інтернет-покази документального фільму про Павла Чижевського з циклу «Поборники незалежності. Полтавщина».

Просвітницький захід відбувся біля меморіальної дошки родині Чижевських, яку торік відкрили на фасаді управління фінансів місцевої райдержадміністрації.

«1 грудня 29 років тому на Всеукраїнському референдумі українці підтвердили Акт проголошення незалежності України. Не було жодного регіону, жодного населеного пункту, де ідея незалежності не знайшла б підтримки більшості громадян. Результатів референдуму чекали не тільки українці, а й весь світ. Та цього б не відбулося, якби не діячі національно-визвольного руху. Одним із них є видатний уродженець Гадяча Павло Чижевський – невтомний патріот-українець, теоретик і практик боротьби за українську державність», – зауважив у своїй промові Сергій Бондаренко, в.о.голови Гядяцької РДА.

Читайте також: Також читайте статтю професорки Людмили Бабенко

«У 2020 році 160-річчя від дня народження видатного гадячанина Павла Чижевського з ініціативи Українського інституту національної пам’яті згідно з Постановою ВР відзначається на державному рівні. Важливо берегти і плекати пам’ять про цю видатну постать періоду перших у 20 ст. визвольних змагань. Павло Чижевський – багатогранна особистість. Науковець, автор технічних ідей і винаходів з електрифікації України. Економіст. Публіцист. Діяч Української Демократично-радикальної партії, Українського клубу Полтави, Товариства Українських Поступовців. Автор проєкту Конституції Української Народної Республіки (УНР). Після приходу до влади Директорії УНР – губернський комісар Полтавщини. Керівник торговельно-промислової місії УНР. У 1920–1921 роках представляв Україну на засіданнях Ліги Націй. З лютого 1922 року згідно з призначенням Симона Петлюри – міністр фінансів уряду УНР в екзилі»,- наголосив у соціальній мережі Фейсбук ініціатор урочистостей, регіональний представник УІНП Олег Пустовгар.

На завершення присутні поклали квіти до меморіальної дошки , вшанувавши пам’ять Павла Івановича та його синів: полковника, учасника 2 Зимового походу Армії УНР Григорія Чижевського та підполковника артилерії Армії УНР, професора Гірничо-металургійної академії у Кракові Миколи Чижевського.

Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП
Відео: сектор культури Гадяцької райдержадміністрації

Перейти до вмісту