Ви тут:

Про застосування податкової знижки за витратами на запобігання поширенню СОVID-19, – розповіли в податковому управлінні Полтавщини

З метою запобігання поширенню на території України СОVID-19 Законом України від 30 березня 2020 року М 540-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19)», внесено зміни.

Про це розповіли в Головному управлінні ДПС у Полтавській області.

Зокрема, до п. 11 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс), згідно з якими за результатами 2020 року, при реалізації права на податкову знижку відповідно до положень ст. 166 цього Кодексу, сума коштів або вартість лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим, дезінфекційних засобів і антисептиків, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту, медичних виробів для скринінгу хворих, розхідних матеріалів для надання медичної допомоги, медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів, реагентів для лабораторних досліджень; медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів для інфекційних відділень, патологоанатомічних відділень тощо, засобів особистої гігієни, продуктів харчування та/або товарів за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, які добровільно перераховані (передані) громадським об’єднанням та/або благодійним організаціям та/або центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, та/або іншим Центральним органам виконавчої влади, які реалізують державну політику у сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення, контролю якості та безпеки лікарських засобів, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням, та/або особі, уповноваженій на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, та/або закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій протягом карантину, що запроваджений Кабінетом Міністрів України у порядку, встановленому законом, на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (СОУІ1)-19), включається до податкової знижки у повному обсязі без урахування обмежень, визначених п.п. 166.3.2 п. 166.3 ст. 166 Кодексу.

Відповідно до п.п. 166.32 п. 166.3 ст. 166 Кодексу, платник податку має право включити до податкової знижки суму коштів або вартість майна, переданих платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям.

Таким чином, до витрат платника податків, понесених з метою запобігання поширенню на території України СОVID-19, за результатами 2020 року включатиметься сума коштів або вартість товарів, які добровільно перераховані (передані) як благодійність відповідним організаціям та/або органам виконавчої влади, закладам охорони здоров’я, тощо.

При цьому перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів, тощо), витрати на які включатимуться до податкової знижки, визначається Кабінетом Міністрів України (на сьогодні проект постанови в розробці).

Витрати, понесені на лікування в 2020 році

Пунктом 1 розд. ХІХ Кодексу встановлено, що п.п. 166.3.4 п. 166.3 ст. 166 Кодексу набирає чинності з 1 січня року, наступного за роком, у якому набере чинності закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування.

Станом на 01 січня 2020 року закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не набрав, тому податкова знижка за витратами, понесеними платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена сім’ї першого ступеня споріднення (п.п. 166.3.4 п. 166.3 ст. 166 Кодексу), за наслідками 2020 року платникам податку не надається.

Враховуючи зазначене вище, нормами Кодексу не передбачено право платника податку на податкову знижку за витратами, понесеними у 2020 році на лікування, в тому числі від СОVID-19.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

Більше інформації на офіційній сторінці ГУ ДПС у Полтавській області у соціальній мережі “Фейсбук” .

Перейти до вмісту